Madárgyilkos naperőművet teszteltek

A nevadai sivatagban nem szerencsés élővilágnak lenni, de erről keveset tudni, mivel az itteni élőlények az emberi tevékenység hatására gyakran elpárolognak, így nem maradnak szemtanúk. Viszont amihez az ötvenes években még kísérleti atomrobbantások kellettek, arra ma elég a megújuló energia iránti igény is.

A Crescent Dunes napenergia-projekt márciusban indul. Ha aktiválják a naperőművet, egyszerre több ezer tükör fogja egy központi toronyra fókuszálni a nap fényét, hogy megolvasszák az ebben tárolt több ezer tonna sót. Az olvadt só elpárologtatja a vizet, és az így képződő gőzzel meghajtják az elektromosságot fejlesztő turbinákat. Mivel a folyamat során nem képződik égéstermék, a naperőmű sokkal környezetkímélőbb lehet, mint egy szélerőmű.

Csak egy baj van. Az erőmű röptükben elpárologtatja a fölé repülő madarakat.

A január 14-i tesztelésen a 110 megawattos erőmű tükreinek egyharmadát aktiválták. A tükrökkel összegyűjtött fényt az 1200 láb (365 méter) magas toronyra irányították. A hatórás tesztüzem alatt a biológusok 130, madárgyilkosságra utaló jelet észleltek; ez lehetett víz- és füstnyom, ami az intenzív hő hatására kigyulladó madarakat jelezte. A jelentésben leírták, hogy legalább egy madár a forróságtól azonnal gőzzé vált, és teljesen elpárolgott. Ez nem lenne egyedülálló eset: egy másik naperőmű, az Ivanpah állítólag kétpercenként felgyújt egy madarat.

Az összehasonlítások azt mutatják, hogy a naperőművek a legkevésbé veszélyesek a madarakra. A U. S. News and World Report statisztikái szerint a naperőművek nagyjából 28 ezer madár halálát okozzák, a szél-, atom- és szénerőművek, valamint az olaj- és gázfogyasztás tízmillió madarat pusztítanak el.

A Popular Science körüljárta, hogy mennyire megalapozott a becslés. A hivatalos energiafogyasztási adatokat felhasználva próbálták kideríteni, hogy 1000 megawatt energia hány madár pusztulásával jár. Eszerint a szénerőművek még mindig vezetik a listát (5), de a naperőművek (3) és a szélerőművek (2), vagyis a megújuló energiaforrások együtt legalább annyi madarat ölnek meg, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a megújuló energia hülyeség (sőt: a globális felmelegedés okozta környezetpusztulással többet is veszíthetünk a madaraknál), viszont a hasonló helyzetekre épp a környezetvédelemnek kell megoldást találnia.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.