Madarakat véd a Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park (BNP) 527 millió forintos beruházást készít elő a madarak megóvására a dél-borsodi tájegységben, ahol minden évben jelentős számú védett és fokozottan védett madár szenved áramütést a szigeteletlen szabadvezetékek miatt.

A projekt keretében a borsodi Mezőség 456 kilométer hosszú, még burkolatlan középfeszültségű szabadvezeték-szakaszainak madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékeinek és oszlopelemeinek burkolása, madárbarát átalakítása, cseréje történik meg, a tervek szerint 2015 tavaszára. A BNP a beruházástól azt várja, hogy jelentősen csökken a dél-borsodi tájegysége területén költő és vonuló madarak áramütés, illetve a vezetékeknek ütközés okozta pusztulása – hangzott el a projekt csütörtöki nyitórendezvényén Tiszaújvárosban. A dél-borsodi tájegységben található szabadvezeték-szakaszok országos jelentőségű természetvédelmi területeket, valamint Natura 2000 területeket érintenek.

A projekt előkészítése 25, megvalósítása mintegy 527 millió forintba kerül, ennyi pénzből alakítható át a legújabb, madárvédelmi szempontból is megfelelő oszlopfejszerkezetek alkalmazásával a szabadvezeték-hálózat. Az országosan is egyedülálló program nem egy-egy kisebb terület, hanem egy egész tájegység együttes kezelését kívánja megoldani, összehangolni, így madárvédelmi átalakításokkal kiegészített, többnyire egységes műszaki tartalmú vezetékhálózat alakul ki, amely mintaterületként szolgálhat. A beruházás a Környezet és Energia Operatív Program “Élőhelyvédelem és -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése” című konstrukció keretein belül valósul meg.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.