Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Madarakat figyelnek

Madarakat figyelnek

Magyarország a 21. helyen áll a BirdLife madármegfigyelő versenyében.

Huszonegyedik helyen áll Magyarország a BirdLife International gyerekeknek szóló madármegfigyelő versenyében.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetközi ernyőszervezete az idén is megrendezi a Tavaszi madárles (Spring Alive) elnevezésű programot, amelyre tavaly több mint százezer regisztrált megfigyelés érkezett – olvasható az MME közleményében. A több mint harminc országban futó természetvédelmi akcióban öt vándormadár faj – a fehér gólya, a füsti fecske, a sarlósfecske, a kakukk és a gyurgyalag – tavaszi érkezését kell megfigyelni és regisztrálni a Spring Alive hivatalos oldalán, a www.springalive.net címen.

 
    Magyarországon messze a legtöbben füstifecske-észleléseiket regisztrálták a honlapon (közel 40 százalék), de az ország egyik jellegzetes madara, a fehér gólya sem marad el sokkal ettől (28 százalék). A sarlósfecske és a kakukk 14, illetve 17 százalékon áll, a gyurgyalag pedig még várat magára, az összes megfigyelés mindössze 3 százalékát tudhatja magáénak. A BirdLife International a programmal a klímaváltozásra szeretné felhívni a figyelmet: a folyamat a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását. A madarak első megfigyeléseit regisztráló, valamint a legtöbb adatot feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándékokat kapnak a szervezőktől. A BirdLife rajzpályázatot is hirdetett Én tavaszom címmel, a pályamunkáknak a tavaszról kell szólniuk, a gyerekek “szemüvegén” keresztül. A rajzokat június 21-ig várják a berenyi.zsombor@mme.hu címre vagy postai úton az MME központi címére (1121 Bp. Költő u. 21.). A nyertesek értékes távcsövet és fényképezőgépeket kapnak – olvasható a zöldszervezet közleményében.

Ajánlott tartalom

Lebomló virágcserepekkel csökkenti műanyagfelhasználását a SPAR

Az áruházlánc újabb zöld kezdeményezése, hogy 2020 januárjától biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartókban is kínál vásárlóinak dísznövényeket. A környezetbarát cserepek érdemben redukálják a vállalat műanyagfelhasználását.