Madagaszkár, a vörös sziget

Kis túlzással ugyan, de Madagaszkárt a 8. kontinensként is szokták emlegetni. A sziget az Afrikai kontinens délkeleti partjánál terül el, és az ott található állat- és növényfaj 80% endemikus, tehát kizárólag az adott területen belül. Lantai-Csont Gergely természetfotós öt hétig tartózkodott Madagaszkáron, hogy képein megörökítse a sziget élővilágát.

A világ 4. legnagyobb szigete azért is különleges, mert egyaránt található rajta sivatag, esőerdő és szavanna is. Függetlenül attól, hogy mérete nem terjed ki több szélességi övre, ahol az adott éghajlatnak köszönhetően fordulnak elő ezek a növényföldrajzi jellemzők. Madagaszkárt vörös szigetnek is szokták nevezni a folyamatos erdőégetések miatt. Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Lantai-Csont Gergely természetfotós elmondása szerint az ebből származó markáns füstszag lengi be szinte az egész szigetet.

Közigazgatásilag ugyan afrikai országnak számít, de az őslakosok és az élővilág teljesen különbözik az afrikai kontinensen lévőktől. A vörös sziget őshonos lakói a malgasok afrikai és indo-ázsiai jegyeket hordoznak. Az ott élők rendkívül érzékenyek szuverenitásukra, tehát nem afrikainak mondják magukat, hanem madagaszkárinak. A francia és az angol nyelv mellett a malgas a hivatalos Madagaszkáron. A különleges állatfajok közül a legismertebbek talán a lemúrok és a gekkók, valamint az itt található növényfajok közül kuriózumnak számít a rózsafa, viszont az állományt kíméletlenül kivágják, hogy aztán külföldre exportálják. Madagaszkár érdekessége, hogy bizonyos területein nem lehet ujjal mutogatni. Az ország tele van ehhez hasonló tabukkal, amiket minden lakójának és az odalátogatóknak is tiszteletben kell tartaniuk.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.