Divatcikké válhat a mérgező aga-varangy (Bufo marinus), amelyet az 1930-as években honosítottak meg Ausztráliában és azóta úgy elszaporodott az ötödik földrészen, hogy már a krokodilállományt is veszélyezteti. Egy testvérpár kezdeményezésére az ártalmas kétéltű bőrét luxuscipők előállítására használják fel.

Luxuscipő készül a mérgező varangy bőréből Ausztráliában

Divatcikké válhat a mérgező aga-varangy (Bufo marinus), amelyet az 1930-as években honosítottak meg Ausztráliában és azóta úgy elszaporodott az ötödik földrészen, hogy már a krokodilállományt is veszélyezteti. Egy testvérpár kezdeményezésére az ártalmas kétéltű bőrét luxuscipők előállítására használják fel.

A két fivér, Rupert és Matt Noffs elegáns teniszcipőket készít a rút varangy bőréből, a bevételt pedig jótékonysági célra, a szegények támogatására fordítja.
A 20 centiméterre is megnövő dél-amerikai varangyfajt a cukornád rovarkártevői ellen honosították meg Ausztráliában, de olyan nagy mértékben elszaporodott, hogy veszélyezteti a többi, őshonos állatfajt. Ausztráliában évek óta minden módon irtani próbálják, kevés sikerrel.
A Noff-testvérek teniszcipői kenguru- és aga-varangybőrből készülnek.
“A bőröket befestjük kék, arany, vörös, fekete színre vagy rózsaszínűre, így igazán gyönyörűek, és igen tartósak. Ezek a varangyok ártalmas állatok, így igazán jó dolog hasznosítani őket, amikor elpusztulnak” – mondta Rupert a sydneyi Gideon butik megnyitásakor.
Véleménye szerint az aga-varangyok “iszonyúan csúnyák”, kezdetben nem is hitte, hogy hólyagos bőrüket fel lehet használni abban a luxusüzletben, amelyet testvérével együtt nyitottak jótékonysági tevékenységük finanszírozására. Az eredmény azonban minden várakozásukat felülmúlta.

A varangybőr teniszcipők forgalmazásával pénzelni tudják a fiatal drogosok és hajléktalanok társadalmi beillesztésére irányuló tevékenységüket. Ez a munka családi hagyomány, nagyapjuk, Ted Noffs az 1960-as években nyitott befogadóközpontot a sydneyi hajléktalanok számára a város nyugati részén.
“Ezeknek a fiataloknak a többsége nincstelen, nagyon nehéz környezetben nőttek fel. Eljönnek az Utcaegyetemre – ez a jótékonysági központ neve – és hat hónappal később a Da Vinci kódot olvassák, és munkát is találnak a Gideon-butikban” – magyarázza Rupert.

A luxusüzletben a marhabőr teniszcipő 160 ausztráliai dollárba kerül, a kenguru- és varangybőr kombinációból készült luxusváltozat viszont 450 ausztráliai dollárba (mintegy 70 ezer forint). Minden sportcipőt kézzel varrnak, Ausztráliában, korlátozott – napi 20-30 pár – mennyiségben.
“Nem vitás, hogy így nyolcszor annyiba kerülnek, mintha Kínában készülnének, de örülünk, hogy akik készítik őket, rendesen keresnek. Arról nem is beszélve, hogy a minőségük rendkívül jó” – mondta Rupert Noff.
Az aga-varangybőr cipők ötlete két éve, a gazdasági világválság hatására született, amikor a jótékonysági adományok megritkultak. “Akkor támadt az a gondolatunk, hogy luxusmárkát hozunk létre”
Azt azonban nem tervezik, hogy más tipikus ausztráliai állatok, például a koala vagy a hangyászsün bőréből készítsenek luxuscipőt. “Szó sem lehet róla! Előbb szabaduljunk meg az aga-varangytól!” – mondja Rupert.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.