Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Lótrágyával fűtenének otthonokat Finnországban
Tudj meg többet: Bioenergia

Lótrágyával fűtenének otthonokat Finnországban

Az Yle finn közszolgálati műsorszóró szerint a kormány célja, hogy a következő évtizedekben az ország leálljon a szénhasználattal és felére csökkentse az importolaj-fogyasztását, ezért a kormány alternatív megoldásokat keres az energiaszükséglet kielégítésére.

A Fortum energiavállalat már hozzá is látott egy, lótrágya és faalapú szemét vegyítésével kifejlesztett bio-tüzelőanyag teszteléséhez. A vállalat szerint három ló éves “termelése” elegendő lenne egy családi otthon egész éves fűtéséhez. A Finnországban élő nagyjából 77 ezer ló tehát több mint 20 ezer otthon ellátásához lenne elegendő. Az Yle szerint a lótrágya megújuló energiaforrásként való használata az istállók számára is könnyebbséget jelentene, hiszen egyre nagyobb problémát jelent számukra az állatok ürülékének kezelése. A bélsár megtermékenyítő közegként való használata ugyanis tilos az olyan földeken, amelyek vízi utakkal vannak összeköttetésben, és a gazdák nemsokára a szeméttelepekre sem szállíthatják el lovaik ürülékét. 2016-tól tilos lesz szerves hulladékot kihelyezni a finnországi szeméttelepeken – emlékeztetett a BBC News.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozás veszélyezteti a napelemek termelését

Bár a napelemes rendszerek a technológia fejlődésével és a piacon tapasztalható verseny mellett évről-évre egyre olcsóbbakká válnak, mégis rendkívül bosszantó, ha a külső elemek hatására valamilyen kárt szenvednek a panelek.