Los Angelesben van az Egyesült Államok legtöbb energiahatékony épülete

Los Angeles, a mértéktelenség és nagy autók hazája nyerte a Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency) 2009-es energiahatékony épületek rangsorának első helyét. Akár hiszik, akár nem, L.A.-ben több az Energy Star kategóriás épület, mint az ország bármely másik városában (293, összesen 76 millió négyzetméter alapterületű épület, a pontosság kedvéért).

A további eredmények nem meglepőek, kivéve egyet: New York lett a lista utolsó helyezettje. Ez a legnépesebb város, akkor miért van ennyire elmaradva? Bár tény, hogy az elért helyezés meghaladja a metropolisz 2008-as teljesítményét, amikor fel sem került a listára. Mindenesetre New Yorknak egyértelműen fel kell zárkóznia a zöld házak létrehozásában.

Az Energy Star kategóriát nem egyszerű elérni. Ezeknek az épületeknek legalább 35 %-al kevesebb energiát kell fogyasztaniuk, és 35 %-al kevesebb szén-dioxidot szabad kibocsátaniuk az átlagos házakhoz képest, ami nem könnyű feladat. Az Energy Star honlapján megnézhetik, milyen fáradságos folyamatok során kap egy épület ilyen minősítést. Mindazonáltal majdnem 9 ezer épület érte el ezt a szintet a 2009-es év során. Ami ahhoz képest, hogy a program 1999-ben indult, egy szép eredmény.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.