London tovább zöldül

Függőkertek, zöld falak a városokban a szmog és a szennyezés ellen innovatív és gazdaságos módon: brit kutatók szerint nagyobb mennyiségű fa és növény a városokban meg tudja tisztítani a forgalom által leginkább fertőzött zónákat.

Fáknak, bokroknak, sövényeknek, kúszó növényeknek köszönhetően a szennyezettséget 30 %-kal le lehet csökkenteni. (Aiolus News) A birminghami egyetem kutatóinak erről szóló tanulmánya az Environmental Science and Technology-ban jelent meg. A növények különösen az NO2-t a nitrogéndioxidot tudják csökkenteni, ezt az üzemanyagok égése generálja és az évente 50 ezer idő előtt meghaltakból 35 ezren ennek köszönhetik halálukat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az évente idő előtt meghalt 1 millió embernél is a levegő minősége szerepel az okok között.

Rob Mackenzie professzor, a tanulmány társszerzője úgy véli, hogy az öreg autók kitiltásával, a katalizátorral rendelkező motorok bevezetésével gyakran nem érnek el eredményt, a zöld növényeknek viszont az az előnyük, hogy egyszerű és gazdaságos módon lehet drasztikusan megoldani a szennyezettség problémáját. A világ szemei most az olimpia miatt Londonra szegeződnek és a angol főváros már hónapok óta igyekszik kedvező körülményeket létrehozni a látogatók számára a levegő minőségének zöld növényekkel való javításával. A londoni közlekedési vállalat az Edgware úti megállónál és a Mermaidnél, közel a Blackfriarshöz új fákat és növényeket ültetett és “ zöldebb” autóbuszokat közlekedtet.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.