Liget Budapest – Nő a zöldfelület a Városligetben

A jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd a városligeti park zöldfelülete a területre vonatkozó Városligeti Építési Szabályzat tervezete szerint – olvasható a Baán László miniszteri biztos és Tarlós István főpolgármester által jegyzett, az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A közlés szerint a Fővárosi Önkormányzat által lebonyolítandó partnerségi egyeztetési program keretében beérkezett vélemények figyelembevételével és a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosával történő egyeztetések után módosul a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria tervezési területe, valamint nem a park területén épül majd fel az eredetileg oda tervezett Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont.

A közlemény felidézi, hogy már az eredeti elképzelések egyik sarokpontja is a zöldfelület és ezzel együtt a terület biológiai aktivitásának növelése volt, azonban a mostani módosítások további zöldfelületi rehabilitációt tesznek majd lehetővé a Városligetben.

A most elkészült szabályzat tervezete előírja a meglévő faállomány fokozott védelmét, továbbá a zöldterület folyamatos rehabilitációját. A tervezetben szerepel még a Városligeti-tó vízfelületének helyreállítása úgy, hogy a Vajdahunyadvár újra körbecsónakázható legyen.

“A szabályzat előírja a park forgalmi és környezeti terhelésének csökkentését is a Kós Károly sétányon áthaladó gépjárműforgalom megszüntetésének lehetőségével és a Ligeten belüli parkolás megszüntetésével. Ez utóbbit a park szélein és a volt Vidámpark szélén építendő parkolóház és mélygarázsok váltják majd ki” – olvasható a közleményben.

A Városligetben az új épületek létrehozása és a zöldterület fejlesztése egyszerre valósul majd meg. A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein és a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények helyén épül fel, megóvva a park zöldfelületét. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontandó volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria – a mostani szabályozási tervnek megfelelően – nagyrészt a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel.

A fejlesztésnek köszönhetően a Liget a jövőben Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz – tartalmazza a tájékoztató.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.