Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Lézersugár tisztíthatja a jövőben a Teslák szenzorait?
Tudj meg többet: Elektromos autó

Lézersugár tisztíthatja a jövőben a Teslák szenzorait?

Egy igen érdekes szabadalom került nyilvánosságra a héten, amelyet a Tesla még idén jegyeztetett be az Egyesült Államokban.

Mint kiderült, a gyártó egy ideje azon dolgozik, hogy kifejlessze azt a lézeres technológiát, amely felválthatja az autók ablaktörlőjét, és megvédheti az önvezető rendszerük érzékelőit a megtévesztő szennyeződésektől, írta a teslasok.hu. A Tesla ugyanis egy olyan rendszeren dolgozik, amely figyeli az autó üvegfelületeit, mint például a szélvédőt, vagy az Autopilot szenzorjainak lencséit, és ha kosz kerül rájuk, akkor egy lézersugárral letisztítja azokat. Hogy ez pontosan hogyan is működne, azt még a szabadalom elolvasása után is nehéz felfogni, de a Tesla bízik a rendszerben, és szerintük ezzel méginkább kiküszöbölhetik az önvezető rendszerük hibáit. Továbbá a Tesla úgy látja, hogy ha a rendszer működik, akkor a jövőben nem csak az autókban, hanem az általuk forgalmazott napelemeknél is hasznát vehetik a lézeres tisztítórendszernek. A napelemek ugyanis szintén lekoszolódnak, ami ronthatja a hatásfokot, így a takarításuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legtöbb áramot termelhessék a panelek. A szabadalom persze nem garancia arra, hogy végül valóban megjelenik az autókban ez a technika, ám valóban nem árthat, ha a Tesla gondoskodik arról, hogy az önvezető rendszerük „szemei” a lehető legtisztábban lássanak.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Elektromos autóbuszokat adtak át Pécsen

Átadták Pécs tíz új elektromos hajtású helyi járatú autóbuszát pénteken.