Lézerrel fúrnak a föld mélyére

Most hatalmas acélfúrókkal kell a föld mélyére fúrni, ha olajat vagy geotermikus hőenergiát akarunk onnan felhozni. De az amerikai Foro nevű cég szerint ugyanezt a feladatot egy olcsó és erős lézerre is rábízhatnánk.

A társaság múlt hónapban jelentette be, hogy egy 20 kilowattos lézersugarat sikerült átküldenie egy másfél kilométer hosszú üvegszálon, tehát a fúráshoz szükséges energiát el tudja juttatni a mélybe. Az első fúráspróbák jövőre lesznek, és ha a Foro sikeresen bebizonyítja, hogy lézerrel is lehet kilométeres lyukakat fúrni a földkéregbe, nagy akadály gördül el a geotermikus energia szélesebb körű alkalmazása elől. Általában keményebb kőzet mögött rejtőznek a legjobb geotermikus energiaforrások, de a hagyományos mechanikus fúrófejek könnyen elkopnak, ha kristályszilárdságú sziklákba ütköznek. Ebben az esetben segítene a Foro lézere, amely olyan gyorsan tudja felhevíteni a szikla felületét, hogy az néhány milliméter mélyen a hősokk hatására  összetöredezik, írja az index.hu. Az előkezelt rétegbe a mechanikus eszköz már könnyebben belefúr. A kutatók szerint ezzel a módszerrel tízszer gazdaságosabban tudnak majd fúrásokat elvégezni. Vannak azonban még megoldandó problémák is. Egy furat alján szélsőséges környezeti viszonyok vannak, kőtörmelék és beömlő víz nehezíti a munkát. Közvetlenül a szikla felületét kell eltalálni a lézersugárral, mert ha a vizet találják el, akkor az energia nagy része annak az elpárologtatására lesz elpazarolva.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.