Levendula illattal csalogatja Tihany a turistákat

Interaktív kiállítások, levendula-lepárló látványműhely és gyógynövényes bemutatóház várja a Tihanyba érkezőket.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közel 290 millió forintot nyert egy ökoturisztikai látogatóközpont létesítésére a Tihanyi-félszigeten. Interaktív kiállítóterekkel, látványos bemutatókkal élményszerű ismereteket nyújtanak a félsziget geológia múltjáról, természeti kincseiről, kultúrtörténeteiről és az egyedi itt honos levenduláról. A mai napi alapkőletétellel kezdetét veheti a nagyszabású turisztikai beruházás.
A Tihanyi-félsziget nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló természeti adottságú terület, itt létesült az ország első tájvédelmi körzete 1952-ben, amely ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A félsziget nyugati része 2003. július 1-je óta Európa Diplomával kitüntetett terület. A település fő turisztikai problémája, hogy bár sok látogató érkezik ide, csak rövid időt töltenek a félszigeten. Jelenleg nincsen olyan természetközeli központ, ahol változatos programmal találkozhatnak a kirándulók.

A Nemzeti Park ökoturisztikai központjának fejlesztésére 289 268 600 forint uniós támogatást nyert. A most induló beruházás célja a Levendula-Ház Látogatóközpont megépítése, amely a Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja is egyben. Az új intézmény elsődleges feladata a Tihanyba érkező látogatóknak bemutatni a félsziget és a Balaton-felvidék természeti értékeit, felkelteni az érdeklődésüket további helyszínek iránt is.
A Levendula-Ház Látogatóközpont megépítésével mintegy 650m2 alapterületű akadálymentes épületegyüttest létesítenek, amelyet bátran nevezhetünk „természet a természetben” kivitelezésnek, hiszen a fűtés kizárólag talajhő és napenergia felhasználásával fog működni. Helyet kap az épületben egy iskolai osztály befogadására alkalmas, kiválóan felszerelt természetismereti foglalkoztató terem, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak. Megvalósításra kerül a nádast és élővilágát bemutató kilátó és a nádas feletti közlekedést lehetővé tevő pallósor, valamint árnyékos pihenőket, bemutató és foglalkoztató tereket is kialakítanak.

Szintén a projekt keretében berendeznek egy természeti értékeket bemutató tárlatot, amelynek mind három témája a Tihanyi-félszigethez kapcsolódik. Az első rész a félsziget kialakulását mutatja be ősföldrajzi rekonstrukcióval, terepasztallal és a helyi legendák felelevenítésével. A kiállítás második része a „Levendulaillat” nevet viseli, ahol bemutatják a növény itteni termesztésének hagyományait, valamint a levendulaolaj készítéséről és felhasználásáról is hasznos információkat kaphatnak a látogatók. Az utolsó helyszín „A kabócák földjén” című kiállítás, ahol videó felvételek segítségével gyönyörködhetnek a látogatók a félsziget sokszínű élővilágában. Ennek a programnak a különlegessége, hogy a látogatók maguk választhatják ki az előre összeállított információs videókból, hogy melyik érdekli őket a legjobban; a vízpart, a víz alatti élet, a nádas, vagy éppen a madarak világa.

leA kiállítás a szabadban is folytatódik, ahol a természetbarátok megismerkedhetnek a Belső-tó világával.
Az új épületen kívül a főapátság természeti környezetét is bevonják a látnivalók körébe. Ezt a célt szolgálja az arborétum rehabilitációja, illetve a levendula-lepárló látványműhely és a gyógynövényes bemutatóház is.
A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósulhat meg.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.