Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: CNG-LPG-LNG

Technológiák » Zöld autó » CNG-LPG-LNG

Levegővel hajtott autó – lesz ebből valaha valami?

forrás: 24.hu
Megjelenés: 2015.12.25., 15:38   Utolsó módosítás: 2015.12.25., 15:38

A sűrített levegőben tárolt energiával tiszta üzemű, olcsón „megtankolható” autókat lehetne hajtani. Miért nem ilyenekkel jár akkor az emberiség?

A sűrített levegővel hajtott járművek története egyidős a motorizációval. A XIX. század második felében főleg bányamozdonyok hajtására terjedt el ez a tűzbiztos technológia, de egy időben a párizsi villamost is levegő hajtotta. A sűrített levegőt használták tengeralattjárók mozgatására is, a torpedók hajtására pedig egész sokáig nem is használtak mást. Angliában 1903-ban még légautó-gyártó vállalat is alakult, de a londoni Liquid Air Company nem sokáig maradt életben. A nyomatékszegény légautókat és a drága újratöltést nem kedvelték meg a benzin- és gőzmotoros kocsikkal is ez idő tájt ismerkedő emberek.

A technológia legnagyobb problémája manapság már más, hiszen a nyomaték megfelelő áttételezéssel megnövelhető, a légsűrítés akár megújuló energiával is olcsón megoldható. A gondot inkább a nyomás alól szabaduló levegő erős lehűlése jelenti. Ha a sűrítéskor keletkezett hőt nem „adjuk vissza” a rendszernek valahogy, pazarló is lesz a léghajtás és fagyveszély is jelentkezik a legváltozatosabb pontokon. További probléma, hogy a légmotor legalább olyan zajos, mint amilyen környezetbarát.

Menekülő ember

A sci-fi irodalomban ritkán, de fel-felbukkan a sűrített levegős hajtás, mint a jövőbeli tiszta autózás technikája. Kevesen tudják, de a Menekülő ember című film (Schwarzeneggerrel a főszerepben) Stephen King regénye alapján készült – még kevesebben tudják, hogy a könyvben egész sokat szerepelnek a sűrített levegős kocsik. Az elszennyezett levegőjű jövőbeli Amerikában a belsőégésű motor luxusa a rendőrség számára lesz fenntartva, a köznép több munkahengeres sűrített levegős autóval jár, legalábbis King regénye szerint.

Időről időre azért máig előkerül a levegővel hajtott autó ötlete. Talán a legsikeresebb, vagy inkább legtovább jutott próbálkozás egy Franciaországban indított vállalat fejlesztése. Az MDI egészen működő prototípusokig eljutott, jelenleg az indiai Tatánál próbálják tökéletesíteni a technikát. Íme, 2008-ban már így száguldott a sűrített levegős autó:

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 26. péntek
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Ha alumínium fóliákat helyezel a radiátor mögé, 50%-kal hatékonyabb lehet lakásod fűtése.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés