Levegőtisztító technológia a lapostetők fedésében

Már Magyarországon is kapható a BMI Villas zöld megoldása.

Az otthontervezés során a környezettudatos szempontok ma már legalább annyira fontosak, mint a minőség vagy az esztétika. A tudatos megoldások széles tárháza áll rendelkezésre, például napelemek, napkollektorok, megfelelő szigetelés vagy zöldtetők formájában. Ezek mellett nyithat új dimenziót egy újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés, amely segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot. A nitrogén-oxidok, amelyek elsősorban az autók kipufogógázaként, a fűtés és az ipari termelés során keletkeznek, egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a légkörben, ami nem csak a környezetre ártalmas, de az emberek által nap mint nap belélegzett levegőt is mérgezi. A BMI Villas Noxite Eco-Active lemeze segít ezeknek a káros anyagok semlegesítésében. A titán-dioxid felületvédelemmel ellátott bitumenes felület a napsugarakkal találkozva a nitrogén-oxidokat a környezetre nem káros hatású vegyületekké bontja, amelyeket a következő eső egyszerűen lemos a tetőről.

Más előnyei is vannak a szmogevő tetőnek: a fotokatalitikus károsanyag csökkentés mellett a szigetelőlemez felső oldalán lévő világos színű granulátum növeli a tetőfelület fény- és hősugárzás visszaverő képességét is.

„Így a hőterhelés csökkentése miatt a tetőbe beépített anyagok lassabban öregednek, a szigetelés tartósabb lesz, és egyben alacsonyabb a belső terek nyári felmelegedése is. Ezáltal kevesebb energia szükséges a hűtéshez, csökken a klímaberendezések áramfogyasztása, üzemeltetési költsége” – hívta fel a figyelmet Máriáss László, a BMI Villas alkalmazástechnikai szaktanácsadója.

Emellett, a lemez 100%-ban újrahasznosított, ami a tetőfelújítások során begyűjtött és speciális eljárással feldolgozott bitumenből készül, jelentősen csökkentve ezáltal a gyártási folyamat CO2 terhelését. Hogyan is mérhető ez a gyakorlatban? Egy 100 m²-es lapostető Noxite alapú felületvédelme éves szinten annyi nitrogén-oxidot képes elbontani, amennyit egy EURO-4-es besorolású, évi 15.000 kilométert futó autó kibocsát.

A szmogevő tető működés közben

(fotó: BMI Group)

A dániai repülőtér társadalmi felelősségvállalási (CSR) stratégiájának fókuszában áll a reptér környezetének tisztán tartása, így a vízszigeteléshez egyértelmű választás volt a Noxite Eco-Active, mely a nitrogén-oxid koncentrációját csökkentve javítja a levegő minőségét. Az épületegyüttes B3-as csarnokának tetejét 320 m² területen fedik a szmogevő lemezek.

(fotó: BMI Group)

Közel 3000 négyzetméteren alkalmazták a technológiát a Vodafone milánói épületének vízszigetelésekor, ezzel nemcsak a nagyvárosi levegőt tisztítva, hanem védve a dolgozók egészségét és környezetét, illetve a tetőt is.

(fotó: BMI Group)

Az épületet Kanada egyik jelentős építészirodája, a Ross and Macdonald tervezte. Az 1931-ben megnyitott épület eredetileg a Toronto Maple Leafs hokicsapat főhadiszállása volt, ma már egyetem, illetve szupermarket működik benne. Az korábban egyrétegű PVC lemezzel fedett, felújításért kiáltó 10 000 m² terület kapott 2011-ben új, kétrétegű vízszigetelést SBS modifikált lemezzel és Noxite Eco-Active zárólemezzel.

A könnyedén használható lemezek új tetőkhöz és tetőfelújítások esetén alkalmazhatóak, és az ipari épületek mellett a lakóépületek tulajdonosai számára is fenntartható választást biztosítanak.

A Noxite Eco-Activeról a villas.hu/noxite weboldalon olvasható további információ.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.