Levegős napkollektor beüzemelése

Hál’ istennek gyönyörű napsütés volt. Délelőtt 10-kor már fent voltak a kollektorok a teraszon, viszont csak dél körül tudtuk befejezni a vezetékekre való rákapcsolásukat.

Mikorra tehát összeszereltük a rendszert a kollektorokban már magasan 90 oC felett járt a hőmérséklet. Délben aztán beindult az üzem. A nappali szoba (elsődlegesen fűtendő helység) északi, udvari bejárati ajtajánál lévő hőmérő ekkor 20 fokot mutatott. 15-20 perccel később már 26 oC volt. Meglepően nagy mennyiségű meleg áramlott lefelé. Ahogy beindultak a ventillátorok a bennük lévő akkor közel 100 oC-os hőmérséklet visszaesett 60 fokra és azon állandósult is.

Sajnos, ahogy a lenti függőleges kollektoroknál már tapasztaltuk a hátulütője a dolgoknak, hogy az üvegszálas szúnyoghálónak az elején elég büdös műanyag szaga van (ez 1-2 nap után jelentősen csökken 1 hónap alatt pedig el is múlik legalább is a lenti fali kollektoroknál tapasztaltak alapján), vagyis egyből szellőztetni kellett.

Amitől még féltem az az, hogy a ventillátorok nem tudják majd elszállítani a nappali szobáig a levegőt. (Papíron nagyon remekül leméreteztem a rendszert, de fogalmam sem volt, hogy ez a gyakorlatban hogyan fog működni. Ráadásul a kollektor nyomásesését csak becsülni tudtam. De hál istennek minden a papírforma szerint működött, sőt még jobb is lett. A két ventillátor összesen 840 m3/h termelést tud, ez alapján a rendszer nyomásesései miatt 550-600 m3/óra körül számoltam a nappaliba érkező meleg levegő tömegáramát. A méréseim szerint azonban a nappaliba épített levegő beömlő nyíláson keresztül 706 m3/h légáram érkezett. Ami azt jelenti hogy vasárnap óránként 706 m3 60 oC-os levegő érkezett a lakásba. A nappali nagyjából 90 m3 az előszoba (ahonnan az elszívás megy a gipszkarton burkolat alatti az elszívó csövön keresztül) nagyjából 70 m3, azaz együtt 160 m3 térfogatú helységek. Vagyis óránként majdnem négyszer ki tud cserélődni a szoba levegője, ha optimális a légáramlás azaz óránként négyszeres mennyiségű 60 fokos levegő érkezik a szobába. Turbó hatás volt.

Szóval vasárnap kiszellőztettük a rendszert (és a lakást) viszont hihetetlen meleg jött ki belőle. A nap hátralévő részében még szerelési műveletek voltak, ezzel ügyködtünk.

Hétfőn reggel aztán vártam a napsütést. Sajnos összefüggő fátyolfelhő volt egész nap, de erősen szórt napfény, úgyhogy volt ereje a Napnak, bár éppen a déli időszakban, amikor a leginkább kellett volna melegítenie, nagyjából 1 órás ebédszünetet tartott. A nap folyamán mértem a hőmérsékletet a rendszer különböző pontjain, valamint a lakás különböző pontjain.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.