Levegőminőségi előírások betartása miatt aggódik az EU

Levélben fejezte ki aggodalmát az Európai Bizottság nyolc európai uniós tagállamnak, köztük Magyarországnak amiatt, hogy késlekednek a levegő minőségének javítását célzó uniós jogszabályok egyikének teljesítésével.

Mint az uniós bizottság pénteki brüsszeli közleményében jelezte, az egyebek között a levegő köbméterenkénti portartalmát 50 mikronban meghatározó EU-irányelv esetében az érintett országok (Ausztria, Belgium, Dánia, Görögország, Franciaország, Magyarország, Románia és Szlovákia) az eredeti 2005-ös határidő hatéves meghosszabbítását kérték, de tavalyi vizsgálatok alapján Brüsszel úgy véli: a kitolt határidő teljesítése felé sem haladnak kellő eredményességgel.
Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos szerint a szóban forgó intézkedés időbeli teljesítése a lakosság egészségének védelmét szolgálja, ezért kiemelten fontos, hogy minden tagállam mielőbb tegyen eleget az előírásnak.
A brüsszeli bizottság pénteken összesen több tucat szabálysértési eljárás indítását, folytatását, vagy lezárását jelentette be a tagországok ellen elsősorban a környezetvédelem, az adózás, a közbeszerzés, az állami támogatások, a pénzügyi szolgáltatások, a képzés terén. Magyarországra mindezek közül csak az említett levegőminőségi figyelmeztetés vonatkozik közvetlenül.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.