Levegő Munkacsoport: visszalépés a szmogriadó-rendelet megváltoztatása

A Levegő Munkacsoport szerint visszalépés a szmogriadó-rendelet megváltozatása, mivel az új rendelkezés szerint a tilalom csupán a járművek elhanyagolható számát érinti – közölte Simon Gergely, a szervezet légköri szakértője kedden az MTI-vel.

A Fővárosi Önkormányzat kedden bejelentett rendelete szerint a szmogriadó alatt csak a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését korlátoznák. A munkacsoport közleménye szerint viszont a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatójának a Fővárosi Önkormányzathoz intézett levele alapján a “fekete és piros matricával ellátott gépjárművek részvétele a budapesti forgalomban igen csekély”, így korlátozásuknak csak jelentéktelen hatása lenne a levegő minőségére.
Hozzátették: helyes megközelítés, hogy a rendszám utolsó számjegye helyett az autók környezetvédelmi tulajdonságai alapján tiltsák ki szmogriadó esetén a budapesti utakról a járműveket. Örülnek annak is, hogy az új szabályozás lehetőséget ad a gépkocsik haladási sebességének csökkentésére.

Simon Gergely az MTI-nek azt is elmondta: jogászuk szerint azzal, hogy az új jogszabály kevesebb autó tilalmát jelenti, a módosítás alkotmányellenes is, mivel a környezetvédelem jogszabályban elfogadott szintjét nem lehet csökkenteni. Ezen túlmenően aggályosnak tartják, hogy a színes plakettek csak később jelennek meg teljes számban a gépjárműveken. Szerintük ez azt jelenti, hogy a rendelet erre vonatkozó előírásait a gyakorlatban még több évig nem lehet érdemben alkalmazni. Elégedetten fogadták a rendelet azon pontját, miszerint jövő év decemberétől megtiltják az avar és a kerti hulladék elégetését, de nem látják indokoltnak, hogy ezzel két szezont kell várni – közölte Simon Gergely. A szervezet közleményében hangsúlyozta: üdvözlik a Fővárosi Önkormányzat és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével létrejött rendszert, amely két napra előre mutatja a főbb légszennyező anyagok koncentrációjának alakulását. A szervezet közleményében emlékeztet: az Európai Bizottság eljárást indított Magyarország ellen, mivel Budapesten a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi a határértéket. Az eljárás azzal is zárulhat, hogy az országnak pénzbírságot kell fizetnie, és egyes uniós támogatásokat is felfüggeszthetnek.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.