Levegő Munkacsoport: Senkinek se kelljen választani a fagyhalál és a környezetszennyezés között!

A Levegő Munkacsoport megengedhetetlennek tartja, hogy Magyarországon bárki is megfagyjon, ahogy azt is, hogy a szennyezett levegő miatt megbetegedjen.

A civil szervezet számos kezdeményezést tett, amelyek megvalósítása lehetővé tenné, hogy senkinek ne kelljen egészségkárosító módon fűtenie. A Levegő Munkacsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy évente több mint 14 ezer magyar ember veszti életét a szennyezett levegő miatt. Ezek az emberek átlagosan közel 11 évvel élhetnének tovább tiszta levegőn. Nem szabad beletörődni abba se, hogy még ennél is ezerszer több megbetegedés történik a légszennyezettség miatt. A szennyezett levegőre különösen érzékeny a gyermekek szervezete, akik egész életükre asztmássá válhatnak, illetve felnőtt korukban az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel szenvedhetnek rákos megbetegedésben. Nem engedhetjük meg, hogy bárkinek is választania kelljen a között, hogy megfagy a családja, vagy mások egészségét kockáztatva illegális tüzelőanyagot használ. Azért is tennünk kell, hogy mindenki tisztában legyen az illegális tüzelőanyagok káros hatásával.

A Levegő Munkacsoport az elmúlt évben számos kezdeményezést tett annak érdekében, hogy a rászorulók szociális tűzifához jussanak. A Greenpeace-szel közösen levélben kérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a kormány biztosítson szociális tűzifát minden rászorulónak. Később kezdeményezésére az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Sallai Róbert Benedek módosító indítványt nyújtott be 2017. évi költségvetési törvényjavaslathoz, amely 20 milliárd forintot irányzott elő szociális tűzifára és egyéb intézkedésekre a rászorulók érdekében. A javaslatot azonban nem fogadta el az Országgyűlés. A Levegő Munkacsoport azóta több levelet is írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, kérve a szükséges források biztosítását, azonban ezekre semmitmondó válaszokat kapott. Történt mindez annak ellenére, hogy a megbetegedések, elhalálozások okozta veszteség sokkal többe kerül az államkasszának, mint az, amit ezek megelőzésére kellene fordítania. A Levegő Munkacsoport elvárja a kormánytól, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy Magyarország lekerüljön azon európai országok listájáról, ahol a legtöbben halnak meg a levegőszennyezés következtében.

(sajtóközlemény)

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.