Levegő Munkacsoport: a megújuló energiaforrásokat kellene támogatni

A megújuló, tiszta energiaforrásokat kellene a kormányoknak előtérbe helyezniük, mert miközben mintegy 2800 milliárd dollárt fordítanak a világ leggazdagabb országai a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) támogatására, ennek az összegnek a hatszorosát teszik ki az ezen anyagok elégetése miatti egészségkárosodás és halálozás költségei – közölte a Levegő Munkacsoport csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a nemzetközi Egészség és Környezet Szövetség (HEAL) csütörtökön adta ki legújabb jelentését, amelyben arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy a fejlett országokban 2020-ig, a fejlődő országokban pedig 2025-ig szüntessék meg a fosszilis tüzelőanyagok támogatását. Ezek elégetése ugyanis halálos levegőszennyezést és éghajlatváltozást idéz elő. Világszerte mintegy hat és fél millió ember életét rövidíti meg évről évre a fosszilis tüzelőanyagok elégetése. A nemzetközi szervezetnek a Levegő Munkacsoport is tagja. Magyarországon az idő előtti halálozások száma az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint 2015-ben meghaladta a 14 ezret – írták. Ennél nagyságrendekkel több a levegőszennyezés miatti megbetegedések – többek között légúti fertőzés, szívroham, tüdőrák – száma.

A közlemény idézi Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnökét, aki kifejtette: a környezetvédő szervezet már közel 30 éve dolgoz ki javaslatokat a fosszilis energiára nyújtott támogatások megszüntetésére Magyarországon, továbbá arra is rámutattak, hogy ezáltal nemcsak az emberek egészsége és a környezet állapota javulna, hanem a nemzetgazdaság versenyképessége is. A szervezet elnöke példaként említette, hogy segíteni kell a napenergia nagyobb mértékű elterjedését és javítani kell az országban az energiahatékonyságot a lakások, épületek szigetelésével és korszerűsítésével.

A Levegő Munkacsoport 1988-ban alakult környezetvédő civil szervezet. Tevékenységének főbb területei az államháztartás zöld reformja, a közlekedés környezetbarátabbá tétele, valamint az éghajlatváltozást lassító és környezetünket élhetőbbé tévő energiapolitika és településfejlesztés. A HEAL 2003-ban jött létre, független, nonprofit szervezet, központja Brüsszelben található.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.