Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Leváltják a kiotói egyezményt

Leváltják a kiotói egyezményt

Majdnem kétszáz ország fogadta el pénteken a klímaváltozás elleni küzdelem stratégiájának szövegtervezetét.

Ez még nem tartalmazza az igazán kemény döntéseket, amelyekre a hőmérséklet emelkedése és az okozott károk mérséklése miatt van szükség. A nyolcvanhat oldalas dokumentumot majdnem egy hét tárgyalás után fogadták el az ENSZ tagállamai Genfben.

– A szöveg egyre csak nőtt, szóval, júniusban a következő ülésünkön még nehezebb feladatunk lesz. De már az is óriási érték, hogy elismerték ezt a szöveget hivatalos tárgyalási alapnak, és hogy mindenki részt akar venni a végső szöveg kidolgozásában – mondta az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének végrehajtását felügyelő szervezet ügyvezető titkára, Christiana Figueres.

A javaslat lesz az alapja annak a dokumentumnak, amelyet a párizsi klímacsúcson fogadhatnak el decemberben, és amely leváltja a kiotói egyezményt. A szöveg gyökeresen eltér az eddigiektől. 2050-re például fokozatosan, de teljesen megszüntetné a nettó üvegházhatású gázok kibocsátását.

forrás: hu.euronews.com

Ajánlott tartalom

500 szárazföldi állatfaj kipusztul 20 éven belül

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.