Letarolta Japánt a Talasz tájfun

A tájfun trópusi viharrá szelídülten, de özönvízszerű esőzésekkel érkezett Oroszország távol-keleti partjaihoz.

Keddre virradó éjjel elérte a Talasz tájfun Oroszország Primorje (Tengermellék) terület délkeleti partjait. A meteorológusok szerint ez a ciklon uralja majd a megye időjárását pár napig, és ezalatt több mint egyhavi átlagnak megfelelő mennyiségű, sőt, néhol annál is több csapadék hullik. A rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi részlege felszólította az ottani lakosokat, hogy ne hagyják el a településeket, ne menjenek halászni és vadászni, amíg dúl a vihar.

 
A Talasz miatt legalább harminchárom ember életét vesztette és ötvenhatan eltűntek Japánban, ahol a tájfun áradásokat, földcsuszamlásokat okozott, és utakat, vasútvonalakat rongált meg, és egy megáradt folyó elsodort egy vasúti hidat is. A vihar térségében több ezer lakóház került víz alá. A kormány mellett működő válságstáb több mint félmillió ember kimenekítését javasolta a szélvész útjában fekvő területekről. Az evakuálásban katonák, rendőrök és tűzoltók is közreműködnek. A hatóságok felhívták a helyi lakosok figyelmét arra, hogy legyenek különösen körültekintőek a vízgyűjtőknél, amelyek vízszintje hirtelen megemelkedett, illetve a hegyvidéki utakon, ahol földcsuszamlások és sziklaomlások fordulhatnak elő. A Talasz szombaton érte el Japán Sikoku szigetét és Honsú déli részét. Helyi idő szerint vasárnap délelőttre már végigvonult Honsún is.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.