Lesz pénz a balatoni szúnyogirtásra

Lesz pénz az idei balatoni szúnyogirtásra, a kiemelt üdülőövezet várhatóan 45 millió forintos állami támogatást kap a célra, amelyhez ugyanekkora összeget kell hozzárakniuk az érintett önkormányzatoknak – jelentette be Lázár János, a Balatoni Szövetség (BSZ) titkára a szervezet pénteki közgyűlésén Keszthelyen.

A Balatonon négy évenként írnak ki közbeszerzési tendert a szúnyogirtás elvégeztetésére, amely ismét esedékessé vált, így a pályázat egy ügyvédi iroda közvetítésével hamarosan megjelenik. Az elmúlt években akadt önkormányzat, amelyik nem fizette be a kasszába az irtás költségeinek ráeső részét, és a BSZ-nek nincsenek tartalékai, hogy állja nem fizetők helyett a költségeket. Ezért idén az ilyen települések területét kihagyják a szúnyogirtásból – közölte a titkár. A 90 millió forintos keret fedezi majd az egy-egy szezonban, általában áprilistól  szükségessé váló 2-3 biológiai és 5-7 kémiai beavatkozást, továbbá ebből fizetik azt a szakértői csapatot is, amelynek vizsgálatai nyomán alkalmanként elrendelik az irtást. Lázár János arról is beszámolt, hogy a BSZ felvette a kapcsolatot a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézettel, kérve, hogy a tudósok vizsgálják meg a csapadékos, belvizes időjárás balatoni élővilágra gyakorolt hatását. Az elmúlt egy-két évben már nemcsak a szúnyogok, hanem például a nem csípő, de tömegesen előforduló árvaszúnyogok okoznak egyre nagyobb gondot az üdülőövezetben. Így arra a kérdésre is választ várnak a tudósoktól, gyéríthető-e, illetve szabad-e gyéríteni az árvaszúnyogot.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.