Lesz még kánikula?

Kontinensünk legnagyobb részének időjárását az Északi-tenger térsége fölötti középvonallal elhelyezkedő anticiklon alakítja, ezért nagy területen napos, száraz az idő.

Ugyanakkor egy Közép- és Kelet-Európa fölött örvénylő magassági hidegcsepp hatására a Kárpát-medence térségében és attól északra sok a felhő, és több helyen hull eső, záporeső. Ciklonok csak Írországtól nyugatra, Izlandtól északra, valamint a Kelet-európai-síkság keleti felén örvénylenek. Amíg a legmagasabb nappali hőmérséklet a Kárpátoktól északra 20 fok körül alakul, addig az Ibériai-félsziget középső területein 40, 45 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását a már említett hidegcsepp alakítja, változó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, több helyen várható csapadék. Estig összességében több helyen várható eső, zápor, a Dunántúl keleti felén és a Dunától keletre helyenként zivatar is előfordulhat. Eközben nyugaton már elvékonyodik, csökken a felhőzet. Éjszaka keleten néhol kisebb eső, zápor előfordulhat, majd vasárnap az erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés mellett nyugaton több, keleten néhány órás napsütésre számíthatunk. Vasárnap főként keleten lehet helyenként záporeső, egy-egy zivatar is kialakulhat. Szombat estig az északnyugati szél még több helyen megerősödhet, majd mérséklődik a szél, és vasárnap már csak élénk széllökések kísérhetik az északias szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 19 és 24 fok között valószínű.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.