Lesz-e új társadalmi szerződés az energiaszektorral?

A gazdasági növekedés és a foglalkoztatás bővítésének szolgálatába állítaná a kormány a magyar energiapolitikát.

A megújuló energiaforrások közül a mezőgazdaságból származó bioenergiát juttatná kiemelt szerephez.  Egy négyméteres “karbonszaurusszal” és egy magyar gyártmányú napelemes versenyautóval demonstráltak a múlt héten a Greenpeace aktivistái Budapesten.
A karbonszaurusz a lassan elfogyó foszszilis energiahordozókat, a múlt pazarló energiagazdálkodását, az autó a megújuló energiákon alapuló jövőt jelképezte.
A szervezők e megmozdulással akarták felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy Magyarországnak bátrabb lépésekkel kellene elköteleznie magát a megújuló energiaforrások mellett, s ennek az ország Nemzeti megújuló cselekvési tervében is tükröződnie kell. Hazánknak ugyanis szeptember 30-ig kell benyújtania az Európai Bizottságnak azt a programot, amelyből kiderül, hogy miként akarjuk elérni 2020-ra a megújuló energiaforrások 13 százalékos arányát az energiafelhasználásunkban – a jelenlegi 7,5 százalék helyett. A Greenpeace szerint a megújulóenergia-beruházások segítségével munkahelyek százezrei jöhetnek létre, új technológiai fejlesztések valósulhatnak meg, s nőhet az energiabiztonság. Szakértők szerint a program végrehajtásához 400 milliárd forintra lenne szükség a következő tíz évben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.