Lesz-e nagy durranás a hazai szélenergiában?

Befutottak a pályázatok, s így újabb 410 megawatt teljesítménynek lehet gazdája. Ugyanakkor a szélerőművek építői a vártnál lassabban jutnak egyről a kettőre.

A pályázat márciusban zárult első szakaszáról közlemény látott napvilágot: a meghirdetett 410 megawatt szélerőmű-kapacitásra 1117,75 megawattnyi pályázat érkezett a Magyar Energia Hivatal (MEH) címére 68 vállalkozástól. Egyelőre nem tudni, hogyan dönt a szakmai zsűri, de az ismert: a 2005-ben „kiosztott” 330 megawatt összkapacitás egyharmada még el sem készült, körülbelül 200 megawattnyi szélerőmű valósult meg.

– Valóban megkérdezhető, hogy akkor miért van szükség pályázatra – veti fel dr. Matos Zoltán, a MEH elnöke. – Az elmúlt időszakban azonban számos befektető jelentkezett, hogy új szélfarmokat építsen, működtessen. Ezért megvizsgáltuk, hogy rendszerszabályozási problémák okozása nélkül hol és meddig lehet fejleszteni, kapacitást kiosztani.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.