Lerombolhatják a hobbit-házat

Lebontás fenyegeti a hobbit laknak is hívott öko-házat, amelyet egy szobrász A gyűrűk ura című mozifilmsorozatban szereplő házak mintájára készített, ám nem kért hozzá építési engedélyt.

A félig földbe süppedő kerek ház képe pár hónapja bejárta a közösségi médiát, és rengeteg rajongót gyűjtött. Hiszen megvolt benne minden, ami egy álomházban fontos: eldugott, cuki, mesebeli és abszolút önfenntartó. A walesi Glandwrben található ház nemcsak hogy környezetbarát, hanem minden alkotóeleme a környezetéből való. Szerkezete vastag ágakból készült, falai szalmabálákból, teteje – a faágakon – fűből. A 25 éves Charlie Hague egy évig fáradozott, amíg elkészült vele, addig feleségével egy lakókocsiban éldegélt. A hobbithajlék azonban sokkal kényelmesebb, és immár hárman laknak benne, mivel közben gyerekük született.

A berendezésre Hague és felesége Megan Williams 15 ezer fontot – bő 5 millió forintot – költött. Most egész munkájukat az elbontás veszélye fenyegeti, mivel előzetesen nem kértek építési engedélyt. A hatóság hivatalos megfogalmazása szerint pedig az építmény “károsítja a környék vidéki jellegét” – jóllehet tökéletesen belesimul környezetébe.

Az építész Hague saját földjéről származó fából építette a házát, és elismerte, valóban nem kért építési engedélyt, mivel ez volt az egyetlen esélyük, hogy saját házuk legyen azon a vidéken, ahol felnőttek. A házaspár valamint barátságos és környezetbarát házuk a Faceebookon is számos rajongót gyűjtött. A közösségi oldalon most is sokan támogatásukról biztosították a brit párt, és dicsérik a házukat. Most utólagos építési kérelmet nyújtottak be, és fellebbeznek a bontási határozat ellen – adta hírül a BBC.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.