Lemerült elemekkel működő öko-óra

Bár reméljük, hogy egyre többen használnak tölthető elemeket a végleg lemerülő típus helyett, mégis rengeteg veszélyes hulladék keletkezik a kidobott áramforrásokból.

Bor-Ru Huang designer díjnyertes ötlete azonban kihasználja a hivatalosan már kimerült elemek utolsó energiamaradékait is: amikor egy-egy telep önmagában már nem jó semmire, többen együtt még vígan működtetni tudják az öko-órát, ami ráadásul azt is jelzi, hogyha valamelyik végleg kifogyott, írja a hg.hu. A lemerült elemeket az óra 12 szimmetrikusan elosztott rekeszébe tehetjük, amik együtt pontosan két teljes elemnyi energiát képesek termelni. Ez éppen működtetni tudja az öko-órát, aminek van egy plusz praktikus funkciója is: ha megnyomjuk a közepén elhelyezett gombot, egy kigyulladó led jelzi, hogyha valamelyik telep már tényleg kifogyott. Bor-Ru Huang Öko-órája megérdemelten nyert Lite-On díjat idén, hiszen egy egyszerű és okos zöld megoldást nyújt a veszélyes hulladékként különösen környezetszennyező elemek minél optimálisabb kihasználására. Persze ha igazán környezettudatosak akarunk lenni, mégis inkább válasszuk a nem elemmel működő elektromos berendezéseket, végső esetben pedig használjunk újratölthető akkumulátorokat.

öko-óra

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.