Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Lemerült elemekkel működő öko-óra

Lemerült elemekkel működő öko-óra

Bár reméljük, hogy egyre többen használnak tölthető elemeket a végleg lemerülő típus helyett, mégis rengeteg veszélyes hulladék keletkezik a kidobott áramforrásokból.

Bor-Ru Huang designer díjnyertes ötlete azonban kihasználja a hivatalosan már kimerült elemek utolsó energiamaradékait is: amikor egy-egy telep önmagában már nem jó semmire, többen együtt még vígan működtetni tudják az öko-órát, ami ráadásul azt is jelzi, hogyha valamelyik végleg kifogyott, írja a hg.hu. A lemerült elemeket az óra 12 szimmetrikusan elosztott rekeszébe tehetjük, amik együtt pontosan két teljes elemnyi energiát képesek termelni. Ez éppen működtetni tudja az öko-órát, aminek van egy plusz praktikus funkciója is: ha megnyomjuk a közepén elhelyezett gombot, egy kigyulladó led jelzi, hogyha valamelyik telep már tényleg kifogyott. Bor-Ru Huang Öko-órája megérdemelten nyert Lite-On díjat idén, hiszen egy egyszerű és okos zöld megoldást nyújt a veszélyes hulladékként különösen környezetszennyező elemek minél optimálisabb kihasználására. Persze ha igazán környezettudatosak akarunk lenni, mégis inkább válasszuk a nem elemmel működő elektromos berendezéseket, végső esetben pedig használjunk újratölthető akkumulátorokat.

öko-óra

Ajánlott tartalom

500 szárazföldi állatfaj kipusztul 20 éven belül

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.