Lelőtték az eltévedt jegesmedvét

Az izlandi rendőrség, esetleges támadástól félve, lelőtte azt a fiatal jegesmedvét, amely Grönlandról kóborolt el, és kötött ki az 500 kilométerre lévő szigetországban.

Az állatot egy gazdaasszony vette észre egy fjord mentén fekvő farmján Izland északi részében; alig száz méter választott el a jegesmedvétől. Tüstént riasztotta a rendőröket, akik nem tanakodtak sokat, végeztek az állattal. Elmondásuk szerint nem volt más választásuk, mivel az időjárási körülmények miatt lehetetlen lett volna élve befogni a ragadozót – írta a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása (www.sueddeutsche.de).

Bár Izlandon nem fordulnak elő jegesmedvék, 2008-ban néhány héten belül két példány is megtette jégtáblákon sodródva a Grönland és a szigetország közötti nem csekély távolságot. Azokat is lelőtték a rendőrök.
A jegesmedvék az egész Északi-sarkvidéken megtalálhatók. Egész évben a jégtakarón, jégtáblákon élnek. Más medvékkel ellentétben szinte kizárólag hússal táplálkoznak. Nem félnek az embertől, ezért veszélyes vadállatokként tartják őket számon.

A lelövésüket ellenzők száma mégis nagy, hiszen alig 20 000-25 000 példány maradt már csak a Földön, és 2006 óta szerepelnek a veszélyeztetett állatfajok Vörös Könyvében.
Mivel az élőhelyüket jelentő jég a felmelegedés miatt gyors ütemben zsugorodik, félő, hogy állományuk tovább csökken majd. A tengerek szennyeződése és a fokozódó hajóforgalom is rossz hatással van az állományra.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.