Lekerülhet a cigaretta a boltok polcairól Nagy-Britanniában

Valamennyi boltban megtiltják 2015 áprilisától a dohánytermékek nyílt polcos kínálását a brit kormány dohányzásellenes intézkedési terve részeként.

A brit egészségügyi minisztérium a nemzeti dohányzásmentes napon (No Smoking Day) jelentette be a tervezetet, hangsúlyozva, hogy a kiskereskedelmi egységeknek időt adnak a felkészülésre. A cigarettákat és más dohánytermékeket nem látható helyen kell elhelyezni 2012-től a nagyobb áruházakban és szupermarketekben, 2015-től pedig a kisebb boltokra is kiterjedne a szabályozás. A minisztérium közleménye szerint csupán “bizonyos behatárolt körülmények” között adnának lehetőséget átmeneti nyitott kínálóhelyek kialakítására.  Mint Andrew Lansley egészségügyi miniszter közleményében rámutatott, a dohányzás tagadhatatlanul az egyik legnagyobb és a legnehezebben kezelhető közegészségügyi kihívás. Nagy-Britanniában még mindig nyolcmilliónál több ember dohányzik, ami évente 80 ezer feletti halált okoz – tette hozzá. A dohányosok jelenlegi 20 százalékos arányát a felnőttek körében 2015-re 18,5 százalékra kívánja csökkenteni a brit kormány. A bejelentés szerint azt is fontolgatják, hogy előírják a gyártóknak a cigaretta feliratok nélküli, sima dobozos csomagolását, és még az idei év vége előtt konzultációkat kezdenek a különböző lehetőségekről.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.