Lejár az energetikai audithoz szükséges regisztráció

Még pár napig regisztrálhatnak az energetikai auditálásra kötelezett nagyvállalatok a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján – közölte a hivatal az MTI-vel.

Megjegyezték: a törvény szerint alapvetően minden év június 30-ig kötelesek regisztrálni a nagyvállalatok, első alkalommal azonban kivételesen a határidő 2016. január 20. A regisztrációhoz szükséges formanyomtatvány szerdától letölthető a MEKH honlapjáról.

A hivatal emlékeztetett, hogy az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény értelmében az idei évtől minden nagyvállalat köteles négyévente energetikai auditálást végezni. A jogszabály megalkotásakor kiemelt szempont volt az energiaellátás és -felhasználás hatékonyságának biztosítása, az energiafogyasztók költségeinek csökkentése, a környezeti erőforrások megóvása a jövő nemzedékek számára.

A tavaly elfogadott törvény meghatározza az energetikai auditálás szabályait, valamint, hogy milyen feltételekkel végezhető ez a tevékenység. Korábbi tájékoztatás szerint nagyvállalatnak az a szervezet minősül, amely 250 munkavállalónál többet foglalkoztat, vagy amelynek éves forgalma meghaladja az 50 millió eurót vagy mérlegfőösszege a 43 millió eurót.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.