Lehetséges minden háztetőre napelemet szerelni?

A páneurópai tetőre szerelt napelem program célja, hogy „elérjék az Európai Unió tetőiben rejlő potenciált”, amely évente hozzávetőlegesen 680 TWh termelésére lenne képes.

A páneurópai tetőre szerelt napelem programra vonatkozó javaslatot átvette az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága. Ez egy bővebb, az energiahatékonyságról szóló jelentés része, amelyet a Bizottság átvett, az Európai Parlament pedig szeptemberi plenáris ülésén fog szavazni róla, ezt a szeptember 14-ével kezdődő hétre tűzték ki. A jelentés „tömeges” bevezetésre szólít fel az Európai Unió „Renovation Wave” (korszerűsítési hullám) kezdeményezésén keresztül, amelynek indítását 2020 szeptemberére tervezik. A páneurópai tetőre szerelt napelem program célja, hogy „elérjék az Európai Unió tetőiben rejlő potenciált”, amely évente hozzávetőlegesen 680 TWh termelésére lenne képes az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (Joint Research Center) szerint, és elősegíteni az épületbe integrált napelemes megoldásokat (building-integrated photovoltaics, BIPV) és a megosztott tárolást, írta az mnnsz.hu.

A jelentés kiemeli, hogy a Renovation Wave lehetőséget biztosít az energiahatékony és klímasemleges épületállomány 2050-ig történő elérésére, továbbá alkalmat teremt „egészséges, elfogadható és megfizethető, ráadásul energiahatékony épületek biztosítására, ahol az emberek az Európai Grean Deal programnak megfelelően kibontakoztathatják a bennük rejlő lehetőségeket”. Miguel Herrero Cangas, politikai tanácsadó és a SolarPower Europe-nál a Solar Buildings workstream program koordinátora azt közölte, hogy „öröm volt látni” ahogy az Európai Parlament képviselői magukévá tették az Európai Unión belül a tetőn elhelyezett napelemekben rejlő „hatalmas potenciál” elképzelését, felidézte az Unión belül kihasználatlan épületek számát, amely állítása szerint meghaladta a 90%-ot.

Rámutatott, hogy az Európai Unió épületállománya tehető felelőssé a régió kibocsátásának 36%-áért, hozzátéve, hogy a tetőn elhelyezett napelemek szélesebb körű bevezetése évente akár 7 millió tonna széndioxid kibocsátását váltaná ki, és több magasabb fokú képzettséget igénylő munkahelyet teremtene helyben a Green Recovery és az European Green Deal programokkal összhangban. A Green Deal-t széles körben üdvözölte a szolár ágazat, amikor 2019 végén az első részletek napvilágra kerültek, és akkor a SolarPower Europe azt sugallta, hogy az ígért Renovation Wave valóban magában foglalhatja a tetőn elhelyezett napelemek bevezetését, bár ez akkor még nem került megerősítésre.

Aurélie Beauvais, szakpolitikai igazgató és a SolarPower Europe megbízott vezérigazgatója úgy véli, hogy az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság általi átvétel „fontos lépés” volt a napenergia „az EU számára kulcsfontosságú stratégiai értékláncként” történő elismeréséhez. „Ez létfontosságú Európa megújuló energiák területén történő megerősítése céljából, valamint energiabiztonságunk növelése céljából.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.