Lehetséges-e megvalósítani a nulla energiaigényű épületet? Passive House plus szabvány

Mivel célunk a hőveszteségek csökkentése, az épületnek egy minél szabályosabb formát adunk, így csökkentjük azokat a felületeket, amiken keresztül az épület hőenergiát adhat le.

Természetesen nem választunk gömb alakút, hanem egy hasábhoz közeli formát, minél kevesebb éllel és sarokkal. Az épület alakja nem lesz nagyon nyújtott, és nem lesznek rajta kiszögellések. A mutató, amit követünk a felület és a körbezárt térfogat aránya. Ezek a korlátozások kihívást jelenthetnek az építésznek. A téli napsugárzás legjobb hasznosítása érdekében a tervező a ház déli tájolását biztosítja és elkerüli a ház egyéb épületek vagy növényzet általi beárnyékolását.

A szigetelés

Természetesen az energiahatékonyság első szempontja az, hogy ne veszítsünk meleget hőátadással. A 10 cm-es termikus burok egy vicc, nem szigetelés. Ez legfeljebb akkor hasznos, ha nemes vakolat számára szolgál alapul. Ahhoz, hogy energiahatékonyságról beszélhessünk, olyan szigetelésre van szükségünk, ami jelentősen csökkenti a hőátadást az épület és a külső környezet között. A falaknál a 30 cm vastag polisztirol, vagy a tetőnél a 40 cm nem túlzott. Szükséges ugyanakkor a teljes alapzat szigetelése is; a 20-25 cm-es szigetelő vastagságok nem ritkák. A szigetelés helyes vastagságát a tervező, a PHPP programmal állapítja meg. Egy másik fontos szempont a szigetelőanyag folyamatossága, megszakítása nem indokolt semmilyen körülmények között. Abban az esetben, ha felújításról beszélünk, amikor nincs lehetőség az alap alatti szigetelésre, nyilván a padozat alatt kell szigetelni, beleértve az alagsor falait is, egy 1 m széles sávon lefelé.

A hőhidak kiküszöbölése

A szigetelés folytonossága hasonló a hőhidak elkerüléséhez. Semmi esetre sem szabad megtörni a termikus burkot. Ha erkélyt szeretnénk, olyan megoldást kell választani, hogy megszakítjuk a betonfödémet olyan speciális elemekkel, amikkel nem adjuk át a meleget, vagy egy különálló, az épülethez csatolt struktúrát építünk. A szerkezeti hőhidak mellett, amiről fentebb röviden szó volt már, megemlítjük a geometriai hőhidakat is, például az épület sarkait. A hőmérleg annyira érzékeny, hogy még a polisztirolt rögzítő dugóknak is olyan anyagokból, például műanyagból kell készülniük, melyek nem vezetik a hőt. A tervező ellenőrzi hőhidakat, ezek nem haladhatják meg a határértékeket.

Passzívház ablakok és szoláris nyereség

Az épület burkának nagyon jól szigeteltnek kell lennie, az ablakokra ugyanez érvényes. Három réteg üveg, közöttük gáz kell legyen. Itt egy rendkívül kényes egyensúlyt valósítunk meg: performáns hőszigetelés, és a napsugárzás nagy áteresztőképessége, ami valójában az ablakok energia-bevitel hozzájárulása a házban. A tervezést oly módon vezetik, hogy a közvetlenül így nyert napenergia nagyobb legyen mint a hőveszteség, a teljes fűtési szezonban. A nyári időszakban, amikor a nap nagyon erős, az üveget le kell árnyékolni, hogy biztosítsa a kényelmet és elkerüljük a túlmelegedést.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.