Lehet-e Európa 100%-osan megújuló?

Európa már régóta a megújuló energiák élharcosának vallja magát, és nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelmi politikának.

Ugyanakkor az e téren megvalósult tervek jócskán elmaradnak a lehetőségektől – ez derül ki a World Wildlife Found (WWF) jelentéséből, amelyet a szervezet „Tegyük az Európai Uniót a 100%-os megújuló energia sínére” (“Putting the Eu on track for 100% renewable energy”) címmel tett közzé egy európai energetikai kerekasztal során, amely a kontinens 2020 utáni energetikai jövőjéről tanácskozott.

A WWF szerint az előjelek kedvezőek: az EU 2030-ra megcélozhatja energiafogyasztásának egyharmaddal való csökkentését. Ezzel párhuzamosan elérheti, hogy a tagállamok által előállított energia elérje az össztermelés mintegy 44%-át. E célok elérése egyúttal azt is jelentené, hogy az EU jelentős megtakarítással, 573 milliárd euróval számolhat a fosszilis és más hagyományos energiahordozók importálása terén. A WWF-jelentésből az is kiderül, hogy az EU polgárai támogatják e politikát. Egy felmérés szerint az európaiak 80%-ának meggyőződése, hogy a megújuló energiák gazdasági fellendülést, a foglalkoztatottság növelését hozzák – egyes becslések 5 millió új munkahellyel számolnak – 70% pedig úgy véli, hogy a tagállamok politikai naptárában első helyre kell helyezni a megújuló energiaforrások kérdését, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.