Legyen meg a Te zöld akaratod!

Kevés olyan vallási közösség van,amely annyira magáévá tette a globális felmelegedés elleni küzdelmet, mint a Queensland-i amely 24 napelemből formázta ki temploma tetején a keresztet.

Nagyon hatásos és inspirálja kongregációnk tagjait, hogy napelemeket rakjanak fel saját házaikra is”.- idézi a Infotovoltaico olasz honlap David Lowry atyát, aki elmondta, hogy a napkeresztet 2009-ben helyeztek fel a templomra, amely három protestáns felekezeté, írja az energiacentrum.com.

Számos vallás bizalmatlanul fogadta a mozgalmat, amely megújuló energiaforrásokat akar hasznosítani a kultikus épületein és általában habozik állást foglalni a globális felmelegedés kérdésében, annak ellenére, hogy a tanítások szerint az embernek a természet őrzőjének kell lennie.

Lassacskán azonban változnak a dolgok, főként az új vallási vezetőknek, közöttük Ferenc pápának köszönhetően. – írja a honlap.

A római katolikus egyház feje állandón hangsúlyozza a környezetvédelem fontosságát, névválasztásával is ebben az értelemben foglalt állást, hisz Assisi Szent Ferenc más erényei mellett a természet barátja volt. Előde, XVI. Benedek idején a Vatikán elkezdett “ zöld” intézkedéseket hozni, például, napelemeket helyeztek 2008-ban a pápai audencia termének tetejére.

A vallási környezetvédelem lassan fejlődésnek indul, ez érdekes, mert az egyházak nagyon óvatosak a gyakorlatukban és a doktrínájukban egyaránt”- mondta John Grim, Yale egyetemen megrendezett Vallás és ökológia fórum koordinátora. Véleménye szerint a pápa befolyása azért is nagyon jelentős, mivel kevés más vallás ismer el egyetlen földi vezetőt és a Vatikán szerint 1,2 milliárd katolikus van a Földön, ami egyenlő az emberiség egy hatod részével.

Néhány egyház eddig nagyon vonakodott attól, hogy társítsák a klímaváltozással kapcsolatos politikákhoz. Egy 2012-ben készített felmérésből, például, kiderült, hogy az amerikaiaknak csak 42 %-a ért egyet azzal, hogy a globális felmelegedésnek főként mesterséges, az emberi tevékenység által kiváltott okai vannak, pedig a klímakutatók többsége ezen az állásponton van.

Pozitív kivételnek számít egyelőre még az anglikán egyház. amely 2020-ig 42 %-al, 2050-ig pedig 80 %-al szándékozik csökkenteni a C02 kibocsátást azzal, hogy 16 ezer épületének ellátására a legkülönbözőbb zöld energiaforrásokat használja fel.

Vannak olyan templomok, amelyeket egész héten használnak és vannak olyanok, amelyeket csak ritkán és csak egy lámpát égetnek – magyarázta David Shreeve, az Érsekek Tanácsának környezeti konzulense. Elmondása szerint más egyházak is kérnek tanácsokat tőle a káros kibocsátások csökkentésére.

Olyan hívők is vannak szép számmal, akik azért vannak ellene ezeknek az újításoknak, mert attól félnek, hogy a napelemek kárt okoznak a sérülékeny történelmi épületekben.

Félelmüket az sem csökkenti, hogy tudják, a bradfordi katedrálisra, amelyben a főhajó egyes részei 1458-ban épültek, 2011-ben telepítettek napelemeket és sértetlen maradt. Ez az első katedrális Angliában és talán az egész világonn, amely energetikailag önellátó.

Vannak más példák is: a törökországi Bursában napelemeket akarnak telepíteni egy mecsetre, sőt, még szélturbinát is a minaretre. Függőleges tengelyűt, nagy forgó lapátok nélkül. “A mecseteket is be lehet fedni napelemekkel” – jelentette ki Celik Erengezgi, a bursai mecset tervezője.

1978 óta adnak energiát a lowelli / Massachusetts/ Jewish Emanuel Temple zsinagóga napelemei.

Bartolomeosz ortodox görög ökumenikus pátriárka, minden ortodox keresztény spirituális vezetője a “zöld pátriárka” nevet kapta a környezet védelmére tett kezdeményezései miatt, amelyek a ivóvíz védelmére tett kezdeményezéstől az enciklikáig terjednek, amelyet 2012-ben tett közzé és bűnbánatra szólítja fel benne az embereket a világ tönkre tételéért.

A Vatikán megfigyelőként vesz részt az ENSZ ülésein a 200 állam között, amelyek elfogadták, hogy 2015 végéig kidolgoznak egy egyezményt a klímáról az áradások, a szárazság és a tengerek szintje emelkedésének elkerülésére.

„Ferenc pápával új remény született” – fogalmazott Henrik Uva svájci atya, az Egyházak Világtanácsának tagja.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.