Legyen a 2012-es Olimpia műanyag zacskó mentes

A londoni olimpia célja, hogy a leggazdaságosabb legyen az eddigi játékok közül. Jelenleg viszont a szervezõk között nem felhõtlen a viszony.

Például nemsokára megnyílik a világ legnagyobb McDonalds étterme közvetlenül az olimpia területe mellett. Három futballpálya nagyságú lesz, és arra számítanak, hogy 1.75 millió menüt fognak eladni. Ez 50,000 Big Mac-et, 180,000 adag sült krumplit, és 30,000 shake-et jelent, a 29 napos Olimpiai Játékok alatt.  Viszont aktivisták egy kis csoportja azért küzd, hogy mûanyag zacskó mentes legyen az esemény. Mivel az Olimpia néhány eseménye a Londoni Richmond és Kingston kerületekben lesz, a Greener Upon Thames egyértelmû céltáblájává tette a játékokat. Petíciót indítottak, amit eddig olyan emberek írtak alá, mint Sting, Richard Branson, és Vivien Westwood csak, hogy párat említsünk.  Nõ a mûanyagzacskó használat az Egyesült Királyságban. Az elõzõ évhez képest 2010-ben 5%-al nõtt. Egy 2008-as kampány hatására visszacsökkent 2009-ben, de 2010-ben újra megnõtt a használatuk. Természetesen van, ahol sikeresen visszaszorították a mûanyag zacskó használatát. Például Írországban adót vetettek ki rá 2002-ben, minek hatására drasztikusan csökken a használatuk. Wales ugyan ezt szeretné bevezetni a közeljövõben.  A Londoni polgármester megígérte, hogy kiûzi a mûanyag zacskókat a városból, csak nem volt eléggé agresszív a kampányában. Nemrég újra támadásokat indított a zacskók ellen, mondván “ez egy szükségtelen csapás a környezetünkre nézve”, és el szeretné érni, hogy mire elkezdõdik az Olimpia, London mentes legyen a mûanyag zacskóktól teljesen. Sajnálatos módon, ehhez egy speciális parlamenti döntés szükséges, így pedig nehéz lesz 2012-re elérni a zacskómentes várost.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.