Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Légszennyezés – Vasárnapig nem várható jelentős időjárás-változás

Légszennyezés – Vasárnapig nem várható jelentős időjárás-változás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnapig nem várható az ország területén olyan időjárás-változás, amely jelentősen javítaná a levegő minőségét.

Fodor Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző meteorológusa az MTI megkeresésére csütörtökön azt mondta, a szél csak az ország észak-keleti és a Dunántúl déli felén élénkülhet meg, emiatt ott némileg javulhat a levegő minősége. Az ország többi pontján azonban sem csapadék, sem szél nem várható.
Kifejtette, a csapadék segít abban, hogy a  szennyező anyagok – köztük a szálló por (PM10) – kicsapódjanak. A szél átkeveri a levegőt, így jobban tudnak az anyagok a levegőben keveredni, s csökken a koncentráció.
Vasárnap nap közben a Dunántúl egyes részein már várható némi csapadék, majd hétfőre virradóan egy front vonul át az ország felett, ami többfelé okoz esőt és a levegőmozgás is megélénkül, ami jelentősen javíthatja a légszennyezettségi adatokat.
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján közölt legfrissebb, 13 órás adatok szerint Budapest mind a 11 mérőállomásán meghaladja az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja, de a tájékoztatási küszöbértéket sehol sem éri el.
Az ország más nagyvárosaiban szinte mindenhol meghaladja az egészségügyi küszöbértéket a szálló por koncentrációja, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsett a 200 százalékot, vagyis a határérték kétszeresét is meghaladja a 24 órás átlag érték.
Megközelíti, vagy meghaladja a határérték 150 százalékát a levegőben a szálló por koncentrációja Sopronban, Tatabányán, Dorogon, Veszprémben, Székesfehérváron, Komlón, Debrecenben, és Kazincbarcikán is. A határérték körüli a szennyezés mértéke a 13 órai mérések alapján Győrben, Dunaújvárosban, Salgótarjánban, Százhalombattán és Egerben.

Ajánlott tartalom

Mégsem tiltja be a kormány az egyszer használatos műanyagot

Az erről szóló törvényjavaslatot – ahelyett, hogy az Országgyűlés elé került volna – Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta, írta a hvg.hu.