Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Lefújta a szél a kontinensről Portugáliát
Tudj meg többet: Szélenergia

Lefújta a szél a kontinensről Portugáliát

“A szél változik, de mindig fúj valahol Európában” – áll a 15 ezer adatpontról begyűjtött információkkal napi szintű prognózist jelentő európai szélenergia szövetség beköszönő oldalán. Tegnap Portugália beelőzte a németeket.

December 19-én az Európai Unió tagországaiban termelt szélenergiát összesítve az mondható, hogy az áramkereskedelemben a szélenergia részaránya 13,5 százalékig jutott. Ez önmagában talán nem tűnik soknak, de ha hozzátesszük, hogy miközben az energiaéhség nem csillapodott a kontinensen, tavaly ez a mutató még 11,6 százalékon állt, a változás érzékelhető szintet mutat. Mindez az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA – European Wind Energy Association) honlapján olvasható. Az adatok szerint az EU energiaigényének kielégítésében szerepet vállaló szélenergia 2018. december 19-én a szárazföldi (onshore) szélerőművek részéről 1154 GWh, a tengeri (offshore) platformok részéről 233 GWh termelési volumennel szállt be az európai termelésbe.

A térkép azt mutatja a tegnapi termelési adatok alapján, hogy Portugália kiemelkedően teljesítve, 32,5 százalékos (51,8 GWh) rekordot produkált. Ami Magyarországról nézve azért is érdekes, mert mindezt a portugálok kizárólag onshore szélfarmokon termelték meg. A szárazföldi szélerőművek nem csak Portugáliában működnek jól együtt a rendszer többi erőművével, hanem Spanyolországban (200,7 GWh) és Franciaországban (131,7 GWh) is. És bár Németországról az az általános kép él nálunk, hogy az ország tengeri szélerőművekben “sokkal erősebb”, a tegnapi eredmények épp az ellenkezőjét mutatják. Az onshore 347,9 gigawattórás termelési értékére az offshore “csupán” 109,7 GWh-val tudott válaszolni.

Ennél a nagyjából 75:25 százalékos osztozkodásnál még az Egyesült Királyság is kiegyenlítettebb produkcióra (60:40) volt képes – igaz, alacsonyabb össz-volument produkálva (92,8 GWh onshore termeléshez 63,1 GWh offshore adódott). A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.