Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Lefilmeztek egy látványos gleccseromlást

Lefilmeztek egy látványos gleccseromlást

Egy amatőr fotós, Christian Grosso váratlan eseményt rögzített a videokamerájával. Grosso patagóniai kirándulása során egy gleccserhez csatlakozó hatalmas jéghidat filmezett, amikor az megrepedt és lezuhant, óriási hullámokat keltve az alatta lévő tóban.

A Perito Moreno az egyik legnagyobb patagóniai jégfolyó. A gleccser sajátossága, hogy időnként elszigeteli a Lago Argentino tó déli részét, a Brazo Ricót, és egy természetes gátat hoz létre, ami megakadályozza a víz áramlását, írja az index.hu. A NASA kutatója, Jim Foster szerint az is szokatlan, hogy a gleccser egy hatalmas folyót keresztez. Más gleccserekre ez nem jellemző, ahogy az sem, hogy jéghidakat és a meder alatt átfúródó járatokat hozzanak létre, főleg nem ilyen méretűeket. A most lefilmezett gleccseromlás, bár látványos volt, viszonylag kicsinek számít. Négy-ötévente a Brazo Rico vize jelentősen megemelkedik, és akár harminc méter magasra is felduzzadhat. A NASA Earth Observatory adatai szerint ha túl nagy a nyomás, ilyenkor előfordulhat, hogy óriási gleccseromlásokra kerül sor. A legutóbbi hasonló eseményt 2012 márciusában észlelték; a most összeomlott jéghíd az akkori összeomlás idején alakult ki, ugyanis az vájta a hatalmas lyukat a gleccser jegébe.

Ajánlott tartalom

Betétdíjas üvegvisszaváltó rendszer jöhet?

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen - hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.