LED izzót használ? Rosszul járhat

Az energiatakarékos LED izzót napjainkban a világítástechnika leghatékonyabb költségcsökkentő megoldásaként népszerűsítik. A madridi Complutense Egyetem kutatója szerint azonban a LED izzók fényének behatása visszafordíthatatlan károsodást okozhat a retinában – írja a Betegszoba.hu

Az egészségügyi oldal beszámolója szerint Dr. Celia Sánchez-Ramos elmondta, hogy a LED izzók fénye főleg a látható fényspektrum rövidhullámú, nagy energiájú kék és ibolya tartományából származik. Ennek a számítógép-, mobiltelefon- és televízióképernyőkben is használt fénynek a tartós behatása azonban károsíthatja a retinát. Állítását arra a 2012-ben a Photochemistry and Photobiology szaklapban megjelent kutatására alapozza, amely kimutatta, hogy a LED izzók fénye laboratóriumi körülmények között jelentős károsodást okoz az emberi retina pigment-epiteliális sejtjeiben, írja a hvg.hu.

Sánchez-Ramos hangsúlyozta, hogy a modern kor embere évente körülbelül 6000 óráig tartja nyitva a szemét, és ennek az időnek a nagy részében mesterséges fénynek van kitéve. A kutató a retinakárosodás megelőzése érdekében azt javasolja, hogy viseljünk jó minőségű, UV-szűrős szemüveget, és fogyasszunk magas A-vitamin tartalmú ételeket.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. Valószínűleg ők még nem tudják, hogy nem ajánlatos bele nézni a lámpafénybe legalább annyira mint a napba … 🙂