LED fog világítani a gyulai köztéri lámpák csaknem felében

Gyulán 357 millió forintból korszerűsítik a közvilágítást. Az önkormányzat a beruházási költségek 85 százalékára nyert 303 millió forint EU-támogatást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből. A kivitelezési munkálatok júniusban indulnak és augusztus végére fejeződnek be.

Görgényi Ernő, a város polgármestere kiemelte: a beruházás keretében a lámpatestek negyven százalékán a hagyományos izzókat LED-ekre cserélik. A beruházás éves szinten húsz százalék megtakarítást jelent az önkormányzatnak. A város éves szinten eddig több mint száz millió forintot költött közvilágításra, a beruházást követően az összeg nyolcvan millió forintra csökken.

A város a beruházáshoz 53,5 millió forint önerőt nyújtott, az összeg nem egészen három év alatt megtérül. A szükséges teljesítmény 494 kilowattról 371 kilowattra csökken. A LED-rendszer alacsonyabb karbantartási költséget igényel, mint a hagyományos fényforrásokkal működő hálózat. Hozzátette: az önkormányzat a szabad piacon vásárolt villamosenergiát, amelynek egységára 2015-ben nyolc százalékkal lesz kevesebb a jelenleginél.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.