LED-es közvilágítási lámpát fejlesztett ki a tatabányai cég

Befejezte a matematikai modellre épülő, LED fényforrásokból álló, energiatakarékos közvilágítási lámpa kifejlesztését a tatabányai Wemont Kft. – mondta el a cég ügyvezetője csütörtökön Tatabányán, az uniós támogatást is elnyert projekt zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón

Tóth Csaba hozzátette, a világítótestekből összeállított hálózat vezérlámpájának működése interneten szabályozható, a többi lámpa működését pedig a vezérlámpa képes befolyásolni. A lámpák normál üzemmódban fele annyit fogyasztanak, mint a hagyományos, sárga fényű nátriumlámpák. Forgalomtól és időszaktól függő szabályozással a megtakarítás a hetven százalékot is elérheti. Az ügyvezető elmondta, a világítótest különlegessége, hogy egy matematikai számítások alapján meghatározott felületen helyezték el a LED-eket, a világító eszközök különböző irányokba néznek és kombinálták egymással a szúró és a terítő fényt adó diódákat, így érték el az egyenletes világítás képét. A lámpák élettartama legalább 12 év, beruházási költségük az energia-megtakarításból maximum hat év alatt térül meg.

Tóth Csaba hozzátette, a fényforrás jellegére utalva a lámpát ALEDIN névre keresztelték. A terméket magyar szabadalom védi, a világszabadalom bejegyzését megkezdték. A lámpa kifejlesztésére és gyártásának előkészítésére 400 millió forintot fordítottak, ebből 246 millió forint volt az Európai Unió támogatása. A fejlesztésbe bevonták a Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karát, a Szegedi Tudományegyetem Regionális Egyetemi Tudásközpontját és a Dunaújvárosi Főiskolát. A tervezésre számítógépes modellt dolgoztak ki, így lámpáikat hangolhatják teljesítményre, élettartamra és fogyasztásra. A Wemont Villamos Szerelőipari Kft. 2002-ben alakult. Tevékenységi körébe tartozik az ipari automatika rendszerek kivitelezése, karbantartása, villamos installáció, a mobiltelefon tornyok villamos berendezéseinek villamos és gépészeti telepítése. A cég jelenlegi létszáma 28 fő.

+ képünk illusztáció

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).