LED-borítású luxusszálloda Kínában

A MAD Építész iroda nemrég mutatta be első luxusszállodáját Kínában, amely egy 27 emeletes, gyűrű alakot idéző komplexum, több szempontból pedig fenntartható is.

Az egyik népszerű dél-kínai tó partján helyet kapott épület a tartományra jellemző tradicionális hidak mintáját használta fel kiindulópontként a 282 szobával, több lakosztállyal és spa-részleggel is rendelkező szállodához, melynek ökológiai lábnyomának csökkentésére több eszközt is bevetettek tervezés során. A terv alapját az egység és a végtelenség kettősségének gondolata adta, a gyűrű alakú épület éjjel ugyanis tükröződik a tóban, ezáltal egy világító Holdat szimbolizál. A fényűző szálloda látványos és feltűnő design-ja megkérdőjelezheti bennünk, mennyire lehet fenntarthatóan működtetni, ehhez azonban több eszközt is használnak.

Szállodákhoz szokatlan módon viszonylag kevés légkondicionáló egységet kellett telepíteni csupán, köszönhetően a megfelelő árnyékolásnak és a természetes szellőzésnek. Az óriási üvegfelületek biztosítják a napfény beáramlását, így napközben nincs szükség a mesterséges világításra; a homlokzat feltűnő kivilágítása pedig LED borítást kapott. Mindent összevetve látható az építészek igyekezete az ökológiai lábnyom visszafogására, mindazonáltal számos kritikusa van az épületnek, sokan úgy vélik, még így is indokolatlanul sok erőforrásnak kellett kárba vesznie a pompa miatt, írja a tisztajovo.hu.

-

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.