Leállt a szemétszállítás a fóti közintézményekben, veszélyben a gyermekétkeztetés

Megszüntette az intézményi és közterületi szemétszállítást a Fóti Közszolgáltató Kft., s a jövő héten leállíthatja a központi konyha működését is, miután tavaly szeptember óta a város polgármestere egyetlen fillért sem utalt át a cégnek a kötelező önkormányzati feladatok ellátására – közölte a társaság ügyvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Simó Attila elmondta: noha az ő munkáltatója nem a polgármester, hanem a fóti képviselő-testület, Mádly Zsolt – túllépve hatáskörét – tavaly májusban felmondott neki, majd szeptembertől leállította a kft.-nek járó pénzek utalványozását.
Az ügyvezető szerint a döntés jogtalan volt, s annak hátterében az áll, hogy a polgármester a korábbi, hasonló feladatokat ellátó, jelenleg végelszámolás alatt álló kht. visszaállítását, illetve a ténylegesen munkát végző kft. megszüntetését “tűzte ki célul”, ezért mindent megtesz ez utóbbi ellehetetlenítése érdekében.

Az ügyben munkaügyi bírósági per van folyamatban – tette hozzá Simó Attila, hangsúlyozva: az általa vezetett kft. zömmel saját forrásaiból eddig rendre kifizette 47 dolgozójának bérét, s amíg arra volt fedezet, elszállította a szemetet az önkormányzati intézményektől és a közterületekről, ám a közelmúltban kénytelenek voltak leállítani a szemétszállítást. Fóton így több helyen halmokban áll a szemét a kukák mellett vagy szanaszét hever, amire már az ÁNTSZ is “felfigyelt”.

A közszolgáltató kft. vezetője elmondta, hogy pénzhiány miatt a jövő héten valószínűleg le kell állítaniuk a központi konyhát is. A napi 1500-1700 adagos konyháról körülbelül napi 1000 adag ételt juttatnak el a gyermekintézményekbe, ám a polgármester a szülők által még februárban befizetett étkezési hozzájárulást sem utalta át a kft.-nek, így nincs miből főzni – tette hozzá.
A “összeomlás” küszöbét jelző tényekről a szerdai testületi ülésen írásos felhívást osztott ki a fóti képviselőknek az ügyvezető, ám – mint mondta – Mádly Zsolttal hiába próbált beszélni. Hozzátette: a polgármester tavaly május óta egyszerűen nem áll vele szóba és a telefonjaira sem reagál. Amikor például utasítást akart kérni a város március 15-ei feldíszítéséhez, Mádly bontotta a vonalat. Saját költségből, némi segítséggel azt a feladatot még megoldották, de a tartalékaik végképp elfogytak – közölte Simó Attila.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.