Leállították a szalmaház építését

Ideiglenesen leállította a Veszprém Megyei Kormányhivatal építésügyi hivatala a devecseri autonóm szalmaház építését – mondta Endes Attila építész csütörtökön az MTI-nek.

Az építész, technológiai koordinátor elmondta: a háznak, amelyet adományokból építenek a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában mindenét elvesztő négytagú családnak, az a különlegessége, hogy energiaellátását szélgenerátor és napelemek biztosítják, a meleg vizet napkollektor állítja elő, és saját szennyvíztisztító rendszere, kútja, víztisztítója van. A kezdeményezéshez több mint nyolcvan cég csatlakozott. Ismertetése szerint a hatóság megfelelőségi tanúsítványt kér a szalmáról. A szalmatechnológiára egy ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. által minősített tűzteszttel rendelkeznek, amelyhez egy német vizsgálati jegyzőkönyvet csatoltak. Az építők szerint a német minőségi igazolást – amelyet a Német Építésbiztonsági Intézet (Deutsches Institut für Bautechnik) állított ki – el kellene fogadniuk a magyar hatóságoknak. Mivel nem fogadják el, a házat tervező építészeknek gyártmánytervet kell készíteniük a szalmára – mondta. Hozzátette: ez rengeteg időt vesz el, ezért jelentősen csúszik az építkezés, és jelenleg csak állagmegőrzést végezhetnek a házon. A devecseri család az eredeti tervek szerint karácsonyra költözhetett volna be a 115 négyzetméteres házba, és az autonóm szalmaházért cserébe le kellett mondania az állami kárenyhítés ingatlanra vonatkozó részéről.

Dencs Tibor, a Veszprém Megyei Kormányhivatal építésügyi hivatalának vezetője az MTI érdeklődésére közölte: építésfelügyeleti ellenőrzést tartottak a devecseri szalmaház építkezésén, ahol többi között a beépített anyagok megfelelőségi igazolását kérték, amelyet az építtető nem tudott bemutatni. Határidőt adtak ennek a bemutatására, és addig leállíttatták az építkezést. Az ellenőrzésen az ÉMI és a tűzoltóság képviselője is részt vett – tette hozzá a kormányhivatal vezetője. Elmondta: az építési törvény 41. paragrafusa rögzíti, hogy milyen megfelelőségi igazolásokkal kell rendelkeznie az építtetőnek mindenféle épületnél, legyen szó tégla-, vagy könnyűszerkezetes házról. Közlése szerint bizonyos elemeket egyedi kiviteli tervekkel ki lehet váltani, de akkor a tervező által készített gyártmánytervben minden beépített anyagnak külön meg kell adni a paramétereit. Ennek a bemutatásával folytatódhat az építkezés – jegyezte meg.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.