Leállították a bőrgyár kármentesítését Simontornyán

Leállította az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a simontornyai bőrgyár területén végzett kármentesítést – közölte a munkát végző Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

Az MNV Zrt., a Nitrokémia Zrt. tulajdonosa úgy döntött, hogy a környezetvédelmi projekteket felülvizsgálja, és a vizsgálat lezárultáig a közvetlen környezeti kár felszámolásán túl más kármentesítést nem végezhetünk – mondta Bakonyi Árpád. A döntést július 30-án hozta meg az MNV Zrt. – tette hozzá.
A vezérigazgató elmondta: tavaly 2,4 milliárd forint körüli összeget fordítottak a kármentesítésre, 2010-ben 3,9 milliárd forintra van érvényes szerződése a Nitrokémiának az MNV Zrt.-vel, amelyből körülbelül 800 millió forintot használtak fel. A 2009-ben kezdett, összesen tízmilliárd forintba kerülő teljes kárfelszámolást 2013-ra tervezték befejezni.
Bakonyi Árpád tájékoztatása szerint az egykori bőrgyár területéről eddig 1.900 tonna bőrfaragványt, 28 ezer tonna úgynevezett húslási hulladékot, a 67 ezer tonnányi szennyezett talajból 18 ezer tonnát szállítottak el, és ugyancsak elvitték a gyár elbontott festőcsarnokából származó 17 ezer tonna hulladékot. Elszállításra vár 12 ezer tonna nyersbőrhulladék és 90 ezer tonna krómtartalmú szennyvíziszap.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.