Leállította az amazonasi vízierőmű építését egy brazil bíróság

Környezetvédelmi aggodalmakra hivatkozva felfüggesztette a Belo Monte nevű hatalmas vízierőmű megépítésének előkészítő munkálatait egy brazil bíró.

Az Amazonas folyóra tervezett gigantikus nagyságú vízierőmű építése ellen környezetvédők, őslakos indiánok és hírességek emelték fel szavukat, és tüntetések is voltak ellene nemcsak a dél-amerikai országban, hanem külföldön is.
A becslések szerint 11-17 milliárd dollárba kerülő (2200-3400 milliárd forint) erőművet az Amazonasba ömlő Xingú folyón hoznák létre Észak-Brazíliában, a Pará állambeli Belo Monte közelében. A 11 ezer megawatt kapacitású komplexum megépülése esetén a világ harmadik legnagyobb vízierőműve lenne a Jangce folyón található kínai Három Szoros-gát és a Paraná folyó brazil-paraguayi határszakaszán épült Itaipu vízerőmű után. A beruházás ellenzői szerint elfogadhatatlan, hogy az erőmű megépítésével járó elárasztások következtében a Xingú folyó mentén kitelepítsenek mintegy 16-50 ezer őslakost. A bírálók szerint az erőmű gazdaságilag is életképtelen lesz.

Ronaldo Desterro, Pará állam szövetségi bírója azzal indokolta pénteken meghozott döntését, hogy nem teljesültek az építés elé támasztott környezetvédelmi követelmények. A bíró megtiltotta azt is, hogy a brazil nemzeti fejlesztési bank folytassa az építkezés finanszírozását. Az erőművet a Norte Energia konzorcium építené, amelynek élén az Elektrobas állami áramszolgáltató áll. Az Alstrom francia cégcsoport a minap bejelentette, hogy elnyert egy 500 millió eurós üzletet, amelynek keretében villamos energiaipari berendezéseket szállít a Norte Energiának.
A brazil kormány szerint a majdan 23 millió háztartást villanyárammal ellátó Belo Monte megépítése kulcsfontosságú az ország gazdasági fejlődése és a munkahelyteremtés szempontjából. A kabinet szerint a beruházás nem fenyegeti az őslakosok területeit, a projekt káros társadalmi és környezeti következményeinek kezelésére pedig dollármilliókat fordítanak.

Az erőmű ügye akkor került a szélesebb nyilvánosság homlokterébe, amikor egy 2009-es Sao Paulo-i koncertjén Sting is csatlakozott a tiltakozók táborához. A brit énekes felhívott a színpadra egy Raoni nevű, közismert brazil indiánt, és elítélte a beruházást. A projekt ellenzői maguk mellett tudhatják James Cameron hollywoodi rendezőt és más hírességeket is.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.