Leállítják a Tiszapalkonyi és Borsodi hőerőművet

Az AES Borsodi Energetikai Kft. bejelentette, hogy felfüggeszti a 90 megawatt kapacitású, széntüzelésű Tiszapalkonyai Hőerőmű és a 71 megawatt kapacitású, biomassza-alapon működő Borsodi Hőerőmű működését.

A kft. a döntésről a közlemény szerint tájékoztatta a tiszapalkonyai telephely 96 dolgozóját. A tervek szerint a munkavállalók létszámát mintegy 20 főre csökkenti, ezzel a létszámmal fogja biztosítani a telephely őrzését és a szükséges karbantartási munkák elvégzését. A Borsodi Hőerőműben működő üzemi tanács képviselőivel tárgyalások folynak arról, hogy a döntés miként érinti a telephely 123 dolgozóját. A vállalat a közlemény szerint az erőművek leállítására vonatkozó hatósági kérelmek benyújtása mellett tárgyalásokat folytat a létesítmények értékesítéséről a potenciális vásárlókkal. A döntés hátterében elsősorban a villamosenergia nagykereskedelmi árának hosszú távú csökkenése, a növekvő szén- és biomassza árak, valamint a szén-dioxid kibocsátási költségek növekedése áll, amelyek jelentősen megnehezítették a versenyképes működést. A régebbi típusú széntüzelésű erőművek hasonló kihívásokkal küzdenek a környező országokban és a világ más területein is – olvasható a közleményben. Az AES 1996-ban vásárolta meg az erőműveket a magyar államtól, és azóta folyamatosan, biztonságosan és megbízhatóan üzemeltette azokat az ország keleti régiójában, a Tiszapalkonyán és Kazincbarcikán működő létesítményeiben.  Az AES tulajdonosként továbbra is üzemelteti a 900 megawatt kapacitású gáztüzelésű Tisza II Erőművet Tiszaújvárosban – közölte a cég.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.