Leállhatnak a szélerőművek a denevérek miatt

Szakértők becslései szerint évente körülbelül 220 ezer denevér pusztul el Németországban a szélerőművek miatt. Agyonüti őket a forgó rotor, vagy pedig úgynevezett barotrauma végez velük.

“Ez a szám ijesztő. Ha a szélerőművek kiépítését illetően nem változik semmi, akkor nem kizárható, hogy tartós károsodás éri a denevérpopulációt” – mondta Cosima Lindermann, a rajna-pfalzi denevérvédő társaság tagja. Szerint a szélkerekek felállítása előtt jobban meg kell vizsgálni a környezetet, illetve a már működő erőműveket legalább időszakosan ki kell kapcsolni ott, ahol jelentős a denevérpopuláció. Már 1996 óta ismert tény, hogy a szélkerekeknek denevérek esnek áldozatul. Robert Brinkmann, a Hannoveri Egyetem munkatársa vezetésével 2011-ben körülbelül 200 szélerőművet figyeltek meg, hogy megállapítsák az azok által megölt állatok számát. “Egy szélkerék évente átlagosan tíz bőregeret öl meg, a különösen érintett területeken a szám ennek ötszöröse is lehet” – mondta Brinkmann.

A szélerőművek különböző veszélyeket jelentenek a denevéreknek. Agyonütheti őket a forgó rotor, vagy a rotorterület nyomáskülönbsége által okozott úgynevezett barotrauma is végezhet velük – magyarázta Lindemann. Ráadásul az erőműparkok kiépítésekor sok denevér természetes élettere is megszűnik. A biológus úgy véli: a jövőben nagyobb körültekintéssel kell kiválasztani a lehetséges szélerőműparkok helyszíneit. Lindemann szerint egy másik lehetőség, hogy bizonyos szélerőműveket időszakosan kikapcsolnak. “Ha a nagy denevérpopuláció közelében lévő szélerőműparkok szélkerekeit a nyári időszakban éjszakánként kikapcsolnák, az csökkentené az áldozatok számát. Hogy ez a csökkenés elegendő-e a populáció megvédésére, még kérdéses” – mondta a szakértő.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.