Leállhat a szélerőműpark építése?

Az UNESCO Világörökség Bizottsága felszólította Franciaországot, hogy állítsa le a szélerőműparkok építését – a már megkezdett programokat is beleértve -, amelyek befolyásolnák a Mont-Saint-Michel-öbölbeli kilátást.

A testület, amely június 29-ig tartja 35. ülésszakát Párizsban, csüótörtökön kérte az építkezés felfüggesztését a 2012. évi ülésszakig, amelyen megvitatják majd a bizottság szakértői által végzett vizsgálat eredményeit. Mont-Saint-Michel térségében több szélerőműprogramot is terveznek, de eddig csak az Argouges községbe telepítendő három, 100 méter magas szélerőmű kapta meg a hatósági engedélyt. A több mint 250 európai világörökségi társaságot tömörítő Europa Nostra civil szervezet szerint a Mont-Saint-Micheltől 20 kilométerre telepítendő szélerőműveket látni lehetne a szigetről, ami rontaná az egyedülálló kilátást. A Világörökség Bizottság már 2010-ben is aggodalmát fejezte ki az esetleges hatás miatt, amelyet a tervezett szélerőművek Mont-Saint-Michelre és az öbölre gyakorolnának. A Normandia és Bretagne határán, a hatalmas föveny közepén kiemelkedő sziklára épült középkori remeket azonban nem fenyegeti az a veszély, hogy lekerül a világörökségi listáról, amelyen 1979 óta szerepel.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.