Leállhat a megújuló energia támogatási rendszer

Hivatalos eljárást kezdeményezett a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) az Európai Unió Kanadával szemben, mert az európai álláspont szerint az észak-amerikai ország Ontario tartományában bevezetett megújuló energia támogatási rendszer előnyben részesíti a kanadai gyártmányokat alkalmazó projekteket – számol be a BusinessGreen.

Az Európai Bizottság formális eljárást kezdeményezett a WTO-nál Kanadával szemben, mert az ország egyik tartományában bevezetett megújuló támogatási rendszer nyíltan magasabb támogatást biztosít azon projektek számár, amelyek kanadai berendezéseket használnak. Az EB álláspontja szerint az ehhez hasonló protekcionista lépések gátolják a szabad kereskedelmet, és ezzel hátrányban részesítik az európai társaságokat. Az Ontarioban bevezetett rendszer miatt korábban Japán is eljárást kezdeményezett a WTO-nál. A kanadai vezetésnek az eljárás részeként legalább kéthónapos tárgyalássorozatot kell folytatnia az európai féllel a kérdéses ügyben, és amennyiben a kétoldalú egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor a WTO fog határozni arról, hogy a támogatási rendszer szabálysértő-e. A portál emlékeztet rá, hogy az utóbbi időben számos hasonló probléma merült fel a zöld energia szektorban, főként a kínai ösztönző rendszerekkel összefüggésben.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.